Kerstmenu 2023

Het is inmiddels traditie dat ik op één van de kerstdagen een mooi diner verzorg voor een vast groepje vrienden. Uiteindelijk vind ik dat het leukst om te doen; je dierbaren een mooie en lekkere avond bezorgen. En aangezien jij nu dit artikel leest vermoed ik dat dit ook voor jou geldt. Of je houdt gewoon van koken en lekker eten, dat mag natuurlijk ook 🙂

Mijn eigen kerstdiner moet ik nog samenstellen maar ik wilde jou vast op weg helpen, net als vorig jaar. Qua gerechten is er wat overlap met het menu van 2022 maar wat mij betreft is dat geen straf. Het zijn gewoon echt lekkere gerechtjes dus waarom zou je ze niet opnieuw serveren?

Uiteraard kun je kiezen voor andere gerechtjes, gangen toevoegen of juist overslaan. Dit is bedoeld als inspiratie, geef er vooral je eigen draai aan! Ik vind het leuk als je de resultaten met me deelt; stuur me gerust een berichtje op Instagram! Dat kan natuurlijk ook als je vragen hebt.

Het belangrijkste is dat je goed voorbereid aan de avond begint. Lees daarom alle recepten goed door en maak alles wat je vooraf kunt maken ook echt vooraf. Op die manier is het ook voor jou een (enigszins) relaxte avond. Wat daarbij ook helpt is dat je in dit menu enkele componenten meerdere keren gebruikt.

Fijne feestdagen!

Amuses
Oesters op twee manieren
(Voor te bereiden: mangogel, appel-bleekselderijsap, garnituren)
Tartelette met langoustine en pompoen
(Voor te bereiden: tartelettes, pompoencrème, limoengel, poeder van zwarte limoen)
Aardappelcroissant met kaviaar en crème fraîche
(Voor te bereiden: croissant t/m voorkoken, crème fraîche)

Voorgerecht
Coquille met gerookte paling en citrus beurre blanc
(Voor te bereiden: beurre blanc gastrique, pompoencrème, geroosterde hazelnoten)

Tussengerecht
Zeebaars met zwarte knoflook beurre blanc
(Voor te bereiden: aardappelpuree, doperwtencrème, beurre blanc gastrique, kruidenolie, zeebaars portioneren)

Hoofdgerecht
Hertenrugfilet met knolselderij en portsaus
(Voor te bereiden: portsaus, doperwtencrème, knolselderijcrème, ingemaakt mosterdzaad)

Dessert
Pistache tiramisu
(Voor te bereiden: bijna volledig)
Canelés bordelais
(Voor te bereiden: volledig, last minute is wel het lekkerst – oefen wel vooraf)

Reacties zijn gesloten.