Coquilles met knolselderij en soja beurre blanc

Toen ik dit gerechtje thuis serveerde was de reactie dat ik deze in mijn vaste repertoire moest opnemen. Veel meer aanmoediging heb ik niet nodig… Wat ik tof vind aan dit gerecht is dat het alles in zich heeft qua smaken en structuur. Daar ben ik eigenlijk altijd naar op zoek en het is tof als je weer een mooie combinatie te pakken hebt.

Dit is een perfect voorgerechtje, een groot deel is goed voor te bereiden. Je kunt het dus prima opnemen in een menu met meerdere gangen, zonder dat je de hele tijd in de keuken staat. Aan de slag!

Coquilles met knolselderij en soja beurre blanc

5.0 van 1 stemmen
Cursus: Recepten, Sauzen, Schaal- en schelpdieren
Porties

2

personen

Tools:
– Aluminiumfolie
– Keukenmachine
– Knijpflesje
– Stekerset
– Staafmixer
– Theezeefje

Ingrediënten

  • Voor de beurre blanc
  • 50 ml sushi-azijn

  • 25 ml water

  • 15 ml droge witte wijn

  • 10 ml Tomasu Sweet sojasaus

  • 30 ml slagroom

  • 5 gr dashipoeder

  • 100 gr koude roomboter, in blokjes

  • Voor de zoetzure beukenzwam
  • 1 bakje beukenzwam

  • 30 gr witte wijnazijn

  • 30 gr suiker

  • 30 gr water

  • Verder
  • Crème van gepofte knolselderij

  • 6 coquilles

  • 1 teentje knoflook

  • Limoengel

  • Kruidenolie

  • 1 aardpeer

  • 2 zwarte limoenen

  • Krokante boekweit

  • Ghoa cress

Bereiding

  • Beurre blanc
  • Doe de sushi-azijn in een pannetje met het water, de wijn, sojasaus en slagroom. Breng aan de kook.
  • Voeg het dashipoeder toe en laat even doorkoken.
  • Haal van het vuur en roer hier de roomboter doorheen, een paar stukjes tegelijk tot ze zijn opgelost. Het resultaat is een mooi gebonden saus.
  • Zet het op laag vuur opzij zodat de saus niet stolt.
  • Zoetzure beukenzwam
  • Knip de beukenzwam per stuk ongeveer een centimeter onder de hoed af; doe ze in een bakje of potje.
  • Doe de azijn in een pannetje, samen met de suiker en het water. Breng aan de kook.
  • Giet dit over de beukenzwammetjes en laat minimaal een half uurtje staan. Je maakt teveel, de rest kun je best even in de koelkast bewaren.
  • En verder
  • Snij de aardpeer in flinterdunne plakjes. Pak een steker in het formaat van de coquilles en steek de aardpeer uit. Leg de plakjes in een bakje met koud water.
  • Maal de zwarte limoenen fijn en zeef het. Strooi het poeder straks met behulp van een theezeefje.
  • Bak de coquilles in wat olijfolie en roomboter. Bestrooi met wat peper en zout. Plet een teentje knoflook en doe dit erbij. Laat uitlekken op een keukenpapiertje,
  • Opmaak
  • Zet rondom een cirkel van de crème van knolselderij met op een paar plekken een dotje.
  • Leg in de cirkel 3 coquilles en zet op iedere coquille een dotje limoengel.
  • Bestrooi de plakjes aardpeer met wat poeder van zwarte limoen, leg ze dan op de coquilles.
  • Leg wat krokante boekweit op de plakjes aardpeer.
  • Verdeel een paar zoetzure beukenzwammetjes over de dotjes knolselderij.
  • Schuim de saus op met een staafmixer en schep wat schuim op het bord. Zorg dat je een paar plekjes overhoudt, daar druppel je wat kruidenolie in.
  • Verdeel tot slot wat cress over het bord.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.