Tartelette met langoustine en pompoen

Tartelettes zijn eigenlijk altijd leuke amuses. Je hebt geen idee wat er precies in zit, je móet het in één keer in je mond stoppen en het ziet er vaak tof uit. Dit is geen uitzondering, deze amuse valt in de categorie waar ik heel blij van word. Er zijn verschillende structuren en smaken, dat maakt dit een toffe teaser in jouw diner. Dat is tenslotte waar amuses voor bedoeld zijn…

Aan de slag!

Tartelette met langoustine en pompoen

5.0 van 2 stemmen
Cursus: AmuseMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

Bereidingstijd

30

minuten

Tools:
– 2 kwasten
– Tartelette vormpjes (6cm Ø)
– Steker (5cm Ø en 6cm Ø)
– Knijpflesje
– Gasbrander of crème brûlée brander
– Vershoudfolie
– Keukenmachine of kleine blender
– Theezeefje

Ingrediënten

  • 2 vellen filodeeg, ontdooid

  • 4 verse langoustinestaarten, schoongemaakt (check hier een instructie)

  • 200 gr flespompoen, in stukken gesneden

  • Extra vierge olijfolie

  • Limoengel

  • 1 Granny Smith appel

  • Citroensap

  • 2 zwarte limoenen

  • Shiso cress

Bereiding

  • De tartelette
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Leg een vel filodeeg op je werkblad, smeer deze licht in met wat water.
  • Leg hierop het tweede vel, druk wat aan en smeer licht in met wat neutrale olie.
  • Steek rondjes uit. Leg de tartelettevormpjes ondersteboven en leg hier steeds een rondje filodeeg op. Druk ze voorzichtig aan met het volgende vormpje en maak zo een stapel vormpjes. Je maakt er teveel maar weggooien is zonde van het deeg en de tartelettes blijven best even goed (een week haal je sowieso, in een afgesloten bakje).
  • Bak de tartelettes 20 minuten en laat ze los van elkaar afkoelen.
  • Voor de pompoencrème
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de in stukken gesneden pompoen met een eetlepel olijfolie en een snuf zout en verspreid over bakpapier.
  • Bak dit in 30 minuten gaar en zacht, draai vervolgens glad met wat extra vierge olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  • Duw door een zeef en doe de crème over in een knijpflesje.
  • Tartaar van langoustine
  • Leg 2 langoustinestaarten op een plateau en brand ze kort met een gasbrander.
  • Snij de staarten fijn tot een tartaar en breng op smaak met een snufje zout.
  • Carpaccio van langoustine
  • Leg een vel vershoudfolie op je werkblad, leg hierop 2 langoustinestaarten en vervolgens nog een vel vershoudfolie.
  • Plet de langoustines voorzichtig met een steelpan (of deegroller o.i.d.).
  • Verwijder de bovenste laag folie en steek de carpaccio uit met de kleine steker (5cm Ø).
  • Beprenkel met een heel klein beetje olijfolie en breng op smaakt met wat peper en zout.
  • Poeder van zwarte limoen
  • Maal de limoenen in de kleine blender of keukenmachine, laat het vervolgens door een fijne zeef gaan.
  • Zet opzij tot gebruik, strooi het met behulp van een theezeefje. (Bewaar wat je niet gebruikt in een afgesloten bakje).
  • En verder…
  • Snij de Granny Smith in kleine stukjes en besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren.
  • Bedek de bodem van de tartelette met de tartaar, zo’n 0,5cm dik.
  • Doe hierop een laagje pompoencrème en vervolgens de carpaccio.
  • Zet een paar dotjes limoengel speels op de carpaccio.
  • Verdeel wat stukjes groene appel over de tartelette.
  • Bestrooi lichtjes met wat poeder van zwarte limoen.
  • Leg hierop wat kleine blaadjes shiso cress.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.