Pistache tiramisu

Dat ik niet zo van de zoetigheden en desserts ben is geen geheim, daarvan vind je weinig op mijn site. Maar je wilt een mooi diner toch met een dessert afsluiten. Thuis schakel ik dan mijn hulplijn in maar daar heb jij natuurlijk niet zoveel aan. Omdat ik het tof vind als je bij Harold Kookt een heel menu kunt samenstellen heb ik die hulplijn gevraagd om een recept te delen. Ik vind dit zelf ook een heerlijk dessert; dat maakt deze bijdrage van ‘Lisette Bakt‘ extra leuk. En het resultaat is prachtig toch?

Lisette: “Voor dit recept werd ik geïnspireerd door ‘Eef Kookt Zo‘. Het was zondagochtend, ik scrollde door mijn Instagram feed en zag haar post en recept. Pistache en tiramisu in één recept. Veeg. me. op. Diezelfde middag ging ik aan de slag met dit recept. Ik heb het nu al een aantal keer gemaakt en krijg er geen genoeg van.

Eerder maakte ik al pistache-ijs met pistachepasta dus ik had nog een potje op voorraad. Inmiddels heb ik de voorraad aangevuld met pistachepasta van Lindenhof in Baambrugge (leuk om eens te bezoeken op een zaterdagmiddag). Ik kies altijd voor een pasta van 100% pistache, dat geeft echt het lekkerste resultaat. De versie van Lindenhof is een beetje crunchy, dat geeft ook nog eens een leuke textuur aan het dessert.”

Aan de slag!

Pistache tiramisu

0 van 0 stemmen
Cursus: DessertMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

4

personen
Bereidingstijd

45

minuten
Totale tijd

3

uur 

45

minuten

Tools:
– Hand- of standmixer met twee kommen
– Foodprocessor (wij gebruiken de Bamix Processormolen i.c.m. Bamix staafmixer)
– Fijne zeef
– 4 kookringen van 6cm doorsnede
– 1 steekring van 5cm doorsnede
Minirol bakpapier (handig, geen must)
– Spuitzak met een rond spuitmondje

Ingrediënten

  • 250 ml 250 slagroom

  • 20 gr 20 suiker

  • 150 gr 150 mascarpone

  • 75 gr 75 pistachepasta

  • 0,5 tl 0,5 vanille-extract

  • 200 gr 200 lange vingers

  • 200 ml 200 espresso, afgekoeld (of heel sterke koffie)

  • 50 gr 50 ongezouten pistachenoten, gepeld

  • 10 gr 10 poedersuiker

Bereiding

  • Bekleed de kookringen met bakpapier.
  • Klop 150ml slagroom met de suiker stijf.
  • Klop in een andere kom de mascarpone met de pistachepasta en het vanille-extract los.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door de mascarpone.
  • Bouw de ‘taartjes’ per stuk op, begin met de eerste laag lange vingers. Afhankelijk van de grootte van de ring haal je drie of vier lange vingers aan één kant door de koude koffie, leg ze mooi naast elkaar. Snij met de steekring de lange vingers in een cirkel en leg dit onderin de kookring.
  • Verdeel daarover wat roommengsel, voeg nog een laag lange vingers toe en sluit af met het roommengsel. Herhaal deze stappen voor ieder dessert.
  • Zet de tiramisu 3 uur in de vriezer zodat het goed op kan stijven. Je zou hiervoor ook gelatine kunnen gebruiken.
  • Hak de pistachenoten fijn (maar niet tot poeder) in de foodprocessor. Zeef boven een bakje zodat je één bakje met pistachepoeder en één bakje met gehakte pistachenootjes hebt.
  • Wanneer de tiramisu voldoende is opgestijfd kun je ze ‘lossen’ en rondom voorzien van een mooi laagje gehakte pistache.
  • Zet de desserts in de koelkast tot je ze gaat serveren.
  • De laatste stappen zet je vlak voor het serveren. Klop de resterende slagroom op met de poedersuiker. Doe dit in de spuitzak (waar het mondje al in zit, just saying…) en decoreer de tiramisu met de slagroom.
  • Doe het pistachepoeder in een zeef en bestrooi hier de tiramisu subtiel mee.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.