Oesters op twee manieren

Als ik uit eten ga start ik haast altijd met een glas champagne en een oester. Uit eten gaan draait om de beleving en zo’n lekker decadente start draagt daar enorm aan bij. Vaak is het een naturel versie, soms klassiek aangemaakt met rode wijnazijn en een sjalotje. Allebei heerlijk!

Thuis kun je natuurlijk ook gewoon aan de slag met oesters. Een beetje vishandel heeft ze voor je liggen. Geloof mij maar als ik zeg dat je gasten verbluft zijn als jouw diner hiermee van start gaat.

In dit recept ga ik niet voor naturel of klassiek maar voor twee toffe alternatieve varianten. Je kunt het prima voorbereiden en het is niet moeilijk dus probeer het eens. Ik denk dat je punten gaat scoren…

Ik heb de oesters voor dit recept zelfs zelf geplukt, hoe tof is dat?! Het seizoen is nu zo’n beetje afgelopen maar in het seizoen kun je gewoon naar Zeeland rijden en daar oesters plukken. Hou je wel aan de regels, zoals maximaal 10kg per huishouden. Een oester die je zelf hebt geplukt is nóg lekkerder.

Dat gezegd hebbend: aan de slag!

Oesters op twee manieren

0 van 0 stemmen
Cursus: AmuseMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd

15

minuten

Tools:
– Blender
– Oestermes (of laat ze bij de vishandel openen)

Ingrediënten

  • Grof zeezout

  • Voor de oester met mango en passievrucht
  • 2 oesters

  • 1 rijpe passievrucht

  • 150 gr rijpe mango

  • 0,5 limoen (alleen het sap)

  • 1 rode peper

  • Xanthaangom

  • Bieslookolie

  • Voor de oester met komkommer, appel en bleekselderij
  • 2 oesters

  • 1 Granny Smith appel

  • 1 stengel bleekselderij

  • 1 tl Chardonnay-azijn

  • 1 el komkommer, zonder zaadlijst in kleine blokjes gesneden

  • Bieslookolie (optioneel)

  • Bieslook

Bereiding

  • Oester met mango en passievrucht
  • Doe de mango, limoensap en wat rode peper (naar smaak) in de blender en draai helemaal glad. Voeg dan beetje bij beetje steeds een mespunt xantaangom toe om de gel te binden zodat je straks een mooie dot kunt zetten. Doe over in een spuitzak en leg opzij.
  • Snij de passievrucht doormidden en schep het vruchtvlees in een zeef. Vang zoveel mogelijk sap op, duw het eventueel nog wat door de zeef met een lepel. Zet opzij.
  • Snij een paar ringetjes rode peper en verwijder de zaadjes.
  • Open de oester en check hem op stukjes afgebroken schelp. Als je twijfelt kun je ze heel(!) kort onder de kraan houden; niets is vervelender dan een oester met keiharde stukjes schaal erin.
  • Leg de oester met de mooie kant naar boven en zet er een mooie dot van de mangogel op. Doe er dan een theelepel passievruchtsap bij en verdeel een paar ringetjes rode peper. Maak het af met een paar druppels bieslookolie en eventueel wat ringetjes bieslook.
  • Oester met komkommer, appel en bleekselderij
  • Snij de appel en bleekselderij in grove stukken en draai glad in de blender. Het kan zijn dat je de blender mee moet schudden zodat hij alles pakt. Wil je dat niet, gebruik dan meer appel en bleekselderij (en later ook meer azijn).
  • Leg een keukenpapiertje in een zeef op een maatbeker en doe hier de gepureerde appel en bleekselderij in; laat rustig uitlekken. Knijp het keukenpapiertje zachtjes uit zodat je het meeste vocht opvangt en breng dat vervolgens op smaak met de Chardonnay-azijn.
  • Open de oesters, maak schoon waar nodig en leg er wat van de fijngesneden komkommer op. Hierover verdeel je enkele ringetjes bieslook. Schenk dan een theelepel van het sap bij de oester en rond optioneel af met een paar druppels bieslookolie.
  • Opmaak
  • Strooi een hoopje grof zeezout op een bord of in een schaaltje.
  • Leg hier de oesters op, ze moeten mooi recht liggen (vandaar het zout).
  • Schenk een bubbel in, verras je gasten en eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Zoals wij op Facebook

Reacties zijn gesloten.