Tomatenfeest 2.0

Toen ik lang, lang geleden een bijbaantje had bij een groentespeciaalzaak was ik fan van verschillende soorten groenten en fruit. Ik was 14 (don’t tell anyone…) en kan me herinneren dat er allerlei nieuwe producten in beeld kwamen. Misschien is daar het eerste foodiezaadje wel geplant.

Anyway, één van mijn favoriete producten was het zoete cherrytomaatje. Ik dacht dat dit Honingtomaten® waren maar die blijken in 2009 geïntroduceerd te zijn en zo jong ben ik nou ook weer niet; het moet in 2001/2002 zijn geweest. Wie weet was het een voorloper… Maakt eigenlijk niet uit; die herinnering maakte dat ik graag aan de slag ging toen Looye Kwekers in beeld kwam met de vraag of ik een recept wilde maken met Honingtomaten® – ja, die ® moet erbij, haha.

Eén van mijn eerste recepten op haroldkookt.nl was ‘Tomatenfeest‘. Die vind ik nog steeds superlekker maar met deze mooie tomaatjes vond ik het tijd voor een 2.0-versie. En dat is gelukt! Ik gebruik nu wat zuren en vind ook de combinatie van geitenhangop met tomaat wat ‘ronder’ dan geitenkaas met tomaten zoals in de eerste variant. Echt een doorontwikkeling dus; zonder af te doen aan het origineel.

Aan de slag!

Tomatenfeest 2.0

0 van 0 stemmen
Cursus: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Wachttijd

12

uur 
Bereidingstijd (indicatie)

30

minuten

Tools:
– Blender of sapcentrifuge
– Evt. een passeerdoek

Ingrediënten

  • 1 pak 1 geitenyoghurt (ik had een pak van 750ml)

  • 2 bakjes 2 Honingtomaten® van 180gr (#spon)

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 1 tl 1 piment d’espelette

  • Sushigember

  • Amsterdamse uitjes

  • Grof zeezout

  • Optioneel: Eetbare bloemen en cress of kruiden

Bereiding

  • Geitenhangop
  • Leg de passeerdoek in een zeef op een bakje en schenk hier de geitenyoghurt in. Zet dit in de koelkast en laat minimaal een nacht uitlekken. Je zult zien dat de wei uit de yoghurt is gelekt en dat je een stevige hangop overhoudt.
  • Schep de hangop in een bakje, meng hier het vanille-extract en de piment d’espelette doorheen. Breng op smaak met peper en zout en doe dit vervolgens in een spuitzak (of niet, ik vind het prettig werken). Leg in de koelkast tot gebruik.
  • Tomaten
  • Verwarm de oven voor op 80°C (of op 95°C als je niet zoveel tijd hebt).
  • Ontvel de tomaten: breng een pan water aan de kook en zet een bakje koud water (ijskoud!) klaar.
  • Snij een heel oppervlakkig kruisje aan de onderkant van de tomaatjes; je snijdt door de schil heen maar niet door de tomaat.
  • Dompel de tomaatjes zo’n 10 seconden onder in het kokende water en doe ze dan in het ijswater.
  • Haal de velletjes voorzichtig van de tomaten af en hou 6 mooie velletjes apart. Zet de tomaatjes apart onder vershoudfolie tot gebruik.
  • Dep de velletjes droog en leg ze op een bakpapiertje. Vouw het papier dubbel zodat de tomatenvelletjes er tussen liggen en zet hier een ovenschaal op.
  • Laat dit 3 uur in de oven staan (op 80°C, een uur op 95°C werkt ook maar is iets minder crispy).
  • Zet opzij tot gebruik.
  • Tomatensap
  • Hou 14 tomaatjes apart en maal de rest fijn in de blender (of haal door de sapcentrifuge..
  • Leg een (dubbel) keukenpapiertje in een zeef en giet hier de gepureerde tomaatjes in zodat er helder sap in het bakje hieronder komt.
  • Zet opzij tot gebruik.
  • Garnituren
  • Haal een mooie plak sushigember uit het potje (of een paar kleinere) en snij hier mooie, gelijke reepjes van. Je hebt er 14 nodig.
  • Snij de Amsterdamse uitjes in dunne ringetjes. Haal de dunne schilletjes eraf en duw de ringetjes los. Ook hiervan heb je er 14 nodig, het is leuk als je varieert in grootte.
  • Opmaak
  • Dan is het tijd voor de opmaak, check daarvoor het filmpje hieronder. De kwaliteit is niet top (want dan is het te groot) maar je ziet hoe ik het deed.
  • In het kort is dit de volgorde:
    – Geitenhangop
    – Tomaatjes
    – Sushigember
    – Amsterdamse uitjes
    – Gedroogde tomatenschil
    – Cressen en bloemen
    – Tomatensap
    – Snufje grof zeezout
  • Eet smakelijk!

Opmaak

Tip

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.