Tomatenfeest

Tomatenfeest

Serveer dit je gasten als voorgerecht en je krijgt gegarandeerd de handen op elkaar. Het ziet er heel simpel uit (dat was de grootste uitdaging) maar zit bomvol heerlijke smaken. Daarbij is het ook nog eens eenvoudig te maken! Natuurlijk kost het wel wat tijd maar je wilt je gasten imponeren dus dat mag best een beetje moeite kosten.

Daarover gesproken, mocht het je ontbreken aan tijd dan kun je de tomatengel overslaan. Die is echt heel lekker maar je begint een dag van tevoren en die tijd moet je maar net hebben.

Specifieke tools
Voor de tomatengel
– Sapcentrifuge
– Staafmixer
– Knijpflesje (klik)

Voor de salade
– Pipet (klik)
– Spuitzak

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de tomatengel
– 500gr cherrytomaten
– Witte wijnazijn
– 1 bakje verse basilicum (15gr)
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– Agar

Voor de salade
– 2el zachte geitenkaas (Chavroux), op kamertemperatuur
– 10 safari cherrytomaten (andere soort mag ook)
– Enkele jonge basilicumblaadjes of basilicum cress
– Balsamico (de beste die je hebt, ik gebruikte deze van 12 jaar oud)
– Grof zeezout

Bereiding
Tomatengel (1 dag van tevoren)
– Doe de cherrytomaten in de sapcentrifuge en verwijder het schuim.
– Kneus de basilicumblaadjes en voeg samen met de knoflook toe aan het tomatensap.
– Schenk een scheutje (ongeveer 1tl) witte wijnazijn bij het sap en voeg een snufje zout toe.
– Roer dit door, bedek met vershoudfolie en laat dit een nacht in de koelkast trekken.
– De volgende dag: zeef het sap en breng zachtjes aan de kook.
– Voeg de de agar bij het mengsel (1gr per 100ml) en laat een paar minuten meekoken.
– Giet uit op een plateau en laat in de koelkast afkoelen en opstijven (een half uur is voldoende).
– Het mengsel is nu een gelei, doe dit in een smalle maatbeker en pureer met de staafmixer.
– Zeef het mengsel en stop het in een knijpflesje.

Tomatenfeest

De salade
– Breng een pan water aan de kook en zet alvast een schaal met ijskoud water klaar.
– Snijd de onderkant van de tomaatjes heel voorzichtig en zo oppervlakkig mogelijk kruislings in.
– Kook de tomaatjes tot de schil een klein beetje los begint te laten.
– Schep de tomaatjes uit de pan en leg in ijskoud water.
– Haal voorzichtig de schil van de tomaten af (vanaf de kruisjes) en leg opzij.
– Meng twee eetlepels geitenkaas met een snufje zout en een scheutje olijfolie tot deze helemaal glad is en doe dit dan in een spuitzak en zet opzij.
– Schenk een scheutje balsamico in een klein schaaltje en zet opzij.
– De laatste stap voor het opmaken: leg de tomaten op hun kant en snijd heel voorzichtig het kapje eraf (niet de kant van het kroontje).

Opmaken
– Zet een grote dot geitenkaas in het midden van het bord.
– Plaats hier 5 tomaatjes per bord tegenaan.
– Zet tussen de tomaatjes, aan de zijkant, kleine dotjes geitenkaas.
– Doe hetzelfde met de tomatengel.
– Gebruik het pipetje om heel voorzichtig de tomaatjes te vullen met balsamico.
– Strooi enkele zoutkorrels over de tomaatjes.
– Steek de jonge basilicumblaadjes tussen de tomaatjes in.
– Besprenkel met een (heel) klein beetje extra vergine olijfolie.

Buon appetito!