Tomatenfeest

Tomatenfeest

Serveer dit je gasten als voorgerecht en je krijgt gegarandeerd de handen op elkaar. Het ziet er heel simpel uit (dat was de grootste uitdaging) maar zit bomvol heerlijke smaken. Daarbij is het ook nog eens eenvoudig te maken! Natuurlijk kost het wel wat tijd maar je wilt je gasten imponeren dus dat mag best een beetje moeite kosten.

Daarover gesproken, mocht het je ontbreken aan tijd dan kun je de tomatengel overslaan. Die is echt heel lekker maar je begint een dag van tevoren en die tijd moet je maar net hebben.

Tomatenfeest

0 van 0 stemmen
Gang: VoorgerechtCuisine: ItaliaansMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Wachttijd

12

hours 
Bereidingstijd (indicatie)

1

uur 

Tools:
– Sapcentrifuge
– Knijpflesje
– Pipet
– Spuitzak

Ingrediënten

  • 500 gr cherrytomaten

  • 1 scheut witte wijnazijn

  • 1 bakje verse basilicum

  • 1 teentje knoflook, fijngesneden

  • Agar agar

  • 2 el zachte geitenkaas (Chavroux), op kamertemperatuur

  • 10 (safari) cherrytomaten

  • Een paar jonge basilicumblaadjes of basilicum cress

  • Balsamico (de beste die je hebt, ik gebruikte deze van 12 jaar oud)

  • Grof zeezout

Bereiding

  • Tomatengel (1 dag van tevoren)
  • Doe de cherrytomaten in de sapcentrifuge en verwijder het schuim.
  • Kneus de basilicumblaadjes en voeg samen met de knoflook toe aan het tomatensap.
  • Schenk een scheutje (ongeveer 1tl) witte wijnazijn bij het sap en voeg een snufje zout toe.
  • Roer dit door, bedek met vershoudfolie en laat dit een nacht in de koelkast trekken.
  • De volgende dag: zeef het sap en breng zachtjes aan de kook.
  • Voeg de de agar bij het mengsel (1gr per 100ml) en laat een paar minuten meekoken.
  • Giet uit op een plateau en laat in de koelkast afkoelen en opstijven (een half uur is voldoende).
  • Het mengsel is nu een gelei, duw door een zeef en stop in een knijpflesje.
  • Salade
  • Breng een pan water aan de kook en zet alvast een schaal met ijskoud water klaar. 
  • Snijd de onderkant van de tomaatjes heel voorzichtig en zo oppervlakkig mogelijk kruislings in.
  • Kook de tomaatjes tot de schil een klein beetje los begint te laten.
  • Schep de tomaatjes uit de pan en leg in ijskoud water.
  • Haal voorzichtig de schil van de tomaten af (vanaf de kruisjes) en leg opzij.
  • Meng twee eetlepels geitenkaas met een snufje zout en een scheutje olijfolie tot deze helemaal glad is en doe dit dan in een spuitzak en zet opzij.
  • Schenk een scheutje balsamico in een klein schaaltje en zet opzij.
  • De laatste stap voor het opmaken: leg de tomaten op hun kant en snijd heel voorzichtig het kapje eraf (niet de kant van het kroontje).
  • Opmaak
  • Zet een grote dot geitenkaas in het midden van het bord.
  • Plaats hier 5 tomaatjes per bord tegenaan.
  • Zet tussen de tomaatjes, aan de zijkant, kleine dotjes geitenkaas.
  • Doe hetzelfde met de tomatengel.
  • Gebruik het pipetje om heel voorzichtig de tomaatjes te vullen met balsamico.
  • Strooi enkele zoutkorrels over de tomaatjes.
  • Steek de jonge basilicumblaadjes tussen de tomaatjes in.
  • Besprenkel met een (heel) klein beetje extra vergine olijfolie.
  • Buon appetito!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.