Tagliatelle met mijn beste tomatensaus (tot nu toe)

Natuurlijk is dit een bold statement. Er staat ook al een ander recept voor pasta met tomatensaus op deze site. En die is ook echt heerlijk! Maar deze gaat nog een stapje verder. Dat is niet zo vreemd, ik maak haast wekelijks een pasta met tomatensaus dus natuurlijk wordt het dan steeds iets beter.

Een onderdeel van deze saus is een kruidenmix die ik een hele tijd terug kreeg van Fyre Spices. Ik heb niet eens geprobeerd om het na te maken want ik vind hem perfect. Deze mix heeft echt veel invloed op de smaak van de saus dus ik zou hem zeker bestellen. Als je dat niet wilt vind je op hun site welke kruiden en specerijen gebruikt zijn, dan kun je zelf experimenteren.

Wat ook een supertoevoeging aan dit recept is: het gebruik van het korstje van een stuk parmezaan. Gooi die nooit weg, het geeft echt veel smaak af. Als je geen restje hebt kun je dit overslaan, strooi dan aan het eind lekker wat extra parmezaan over de pasta.

Aan de slag!

Tagliatelle met mijn beste tomatensaus (tot nu toe)

0 van 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: ItaliaansMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd

1

uur 

15

minuten

Tools:
– Staafmixer of blender

Ingrediënten

  • 0,5 winterpeen, in blokjes gesneden

  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden

  • 1 sjalot, gesnipperd

  • 1 flinke tl Roma-kruiden van Fyre Spices

  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes gesneden

  • 0,5 el tomatenpuree

  • 1 tl grove mosterd

  • 100 ml rode wijn (ik gebruik graag Chianti)

  • 0,5 blik San Marzano tomaten

  • 0,5 groentenbouillonblokje (200ml als je bijv. zelfgemaakte groentenbouillon hebt)

  • 200 ml water

  • 1 laurierblad

  • 4 takjes tijm

  • 2 takjes rozemarijn

  • 1 korstje van parmezaan (optioneel)

  • 250 gr verse tagliatelle

  • Kappertjes

  • 1 handje pijnboompitten, geroosterd

  • 1 goudsbloem (optioneel)

  • Parmezaanse kaas

  • Chilivlokken

Bereiding

  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan of braadpan (als het maar een dikke bodem en een deksel heeft) en bak hierin de winterpeen, bleekselderij, sjalot, Roma-kruiden en knoflook zo’n 10 minuten tot alles zacht is en het meeste vocht verdampt. Roer af en toe.
  • Voeg de tomatenpuree en mosterd toe, bak heel even mee zodat het ontzuurt.
  • Blus af met de rode wijn, laat die verdampen.
  • Voeg de tomaten, het bouillonblokje en water toe. Breng zachtjes aan de kook.
  • Ris de rozemarijn en tijm en voeg samen met het laurierblaadje en het korstje van de parmezaan toe aan de saus. Laat een half uurtje met deksel zachtjes koken en dan een kwartier zonder deksel.
  • Draai glad met een staafmixer of in de blender.
  • Duw de saus door een fijne zeef. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een sauslepel gebruiken. Onder de zeef blijft altijd wat hangen, doe dat ook in de saus.
  • Kook dit verder in tot je een wat dikkere saus krijgt.
  • Kook ondertussen de tagliatelle volgens de instructie op de verpakking. Giet af en voeg toe aan de saus.
  • Opmaak
  • Schep met een serveertang lekker wat pasta op de borden.
  • Verdeel de kappertjes en pijnboompitten over de pasta.
  • Rasp wat parmezaan over de pasta en strooi dan speelsgewijs de bieslook en blaadjes goudsbloem over het gerecht. Doe hetzelfde met de chilivlokken, naar smaak.
  • Buon appetito!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Reacties zijn gesloten.