Mijn favoriete tomatensaus

Who doesn’t love pasta?! Ik ben er gek op! Het is zo veelzijdig dat je er altijd wel iets heerlijks mee kunt maken. Bij mij staat het dan ook vaak als ‘restjesmaal’ op tafel. Soms bedenk ik van tevoren dat ik pasta wil eten en dan zorg ik dat ik alle ingrediënten voor mijn favoriete tomatensaus in huis heb. Want natuurlijk maak je die zelf, veel lekkerder dan uit een potje!

Ik ben dus enorm fan van deze tomatensaus die in de loop van de tijd steeds iets verder is ontwikkeld en dat ongetwijfeld blijft doen. Daarbij vind ik het heerlijk als de saus glad is en vol smaak. Voeg andere producten toe of laat ze weg, maak het jouw favoriet!

Specifieke tools
– Staafmixer

Ingrediënten voor 4 personen
– 100 gr chorizo, in blokjes of plakjes gesneden
– 1 sjalot, fijngehakt
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 1/2 rode peper, fijngehakt
– Een snufje gedroogde oregano, tijm en peterselie (per soort zoveel als je tussen je duim en wijsvinger vast kunt houden)
– 1el tomatenpuree
– 1 blik San Marzano tomaten (serieus, gebruik deze)
– 2tl kruidnagel mosterd (de lekkerste mosterd ooit!)
– Rodewijnazijn
– 2 laurierblaadjes
– 1el mascarpone
– 300gr linguine
– Parmezaanse kaas

Bereiding
– Verwarm een pan op middelhoog vuur (ik gebruik het liefst een RVS hapjespan) en bak hierin de chorizo uit. Er blijft een mooie laag vet met superveel smaak over, die gaan we gebruiken. Gooi de chorizo niet weg maar leg ze op een keukenpapiertje; heerlijk om later weer door de pasta te mengen.
– Fruit de sjalot, knoflook, rode peper en gedroogde kruiden zo’n 2 minuten aan onder regelmatig roeren. Je wilt niet dat het aanbakt.
– Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
– Doe de tomaten in de pan en vul het lege blik voor de helft met water. Voeg dit ook toe en roer even door.
– Voeg zodra de saus aan de kook is de mosterd en een klein scheutje rodewijnazijn toe, samen met de twee laurierblaadjes.
– Laat een half uurtje sudderen.
– Verwijder de laurierblaadjes en pureer de saus zo fijn mogelijk met een staafmixer.
– Zeef de saus op een andere pan en duw het laatste beetje goed door zodat er wat binding in de saus komt. Niet te hard, het moet wel een gladde saus blijven.
– Breng water voor de pasta aan de kook (met 10% zout) en kook de pasta volgens de verpakking.
– Verwarm de tomatensaus, haal van het vuur en roer er de mascarpone door tot deze mooi opgenomen is.
– Roer de linguine door de saus, et voila!
– Schep op, maal er een beetje peper overheen en rasp lekker wat Parmezaanse kaas om het gerecht af te maken.

Eet smakelijk!

Variatietips:
– Voeg aan het eind de uitgebakken chorizo, geroosterde pijnboompitten en/of gedroogde cranberry’s toe.
– Niet pureren en aanvullen met bijvoorbeeld courgette en kastanjechampignons. Dan is hij lekkerder met fusilli.
– Voeg na het fruiten van de sjalot, knoflook en kruiden blokjes bleekselderij (2 stengels) en winterpeen (een halve) toe en bak zo’n 10 minuten mee. Pureer de saus niet, je verliest dan alle structuur van de groenten.
– Gebruik deze saus als basis voor een soep of als saus bij een mooie biefstuk.