Coquilles met gerookte paling en kaviaar

Deze combinatie is goud! Letterlijk en figuurlijk… Het zoetige van de coquilles, het vettige van de paling en dan het ziltige en nootachtige van de kaviaar, heerlijk!

De laatste keren dat ik kaviaar in een restaurant kreeg voorgeschoteld (als onderdeel van een gerecht) viel me op dat het steeds zo weinig was. Dat vind ik echt zonde; je werkt met zo’n mooi product maar proeft het amper…

In dit gerecht is dat dus anders. Door net iets meer te gebruiken is het echt onderdeel van je gerecht in plaats van decoratie. Zo komen die prachtige eitjes goed tot hun recht.

Ik heb gekozen voor Baeri kaviaar. Die is qua smaak heel toegankelijk en nog enigszins betaalbaar. Natuurlijk is het nog steeds een duur product (een blikje van 10gr kost al snel € 20) dus het blijft bijzonder. Nu snap je dat ik het zonde vind als je het amper proeft…

Met dit recept zet je een knaller van een voorgerecht op tafel. Het is een klein gerechtje bomvol smaak. En het is eenvoudig en snel te maken, ook fijn. Kortom, aan de slag!

Oh ja, op kamertemperatuur vind ik dit het lekkerst.

Coquilles met gerookte paling en kaviaar

5 van 1 stemmen
Gang: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

personen
Bereidingstijd

30

minuten

Tools:
– Blender
– Spuitzakken en/of knijpflesjes

Ingrediënten

  • Voor de sinaasappelgel
  • 200 ml versgeperst sinaasappelsap

  • 20 gr suiker

  • 3 gr agar agar

  • Voor de coquillecrème
  • 4 verse coquilles

  • kookroom

  • En verder
  • Bieslookolie

  • 6 verse coquilles

  • 2 kleine, vers gerookte palingen (schoongemaakt)

  • 12 hazelnoten

  • 12 kleine blaadjes bladgoud (optioneel)

  • 1 goudsbloem (optioneel)

  • 2 sprietjes bieslook

  • 20 gr Baeri kaviaar

Bereiding

  • Sinaasappelgel
  • Meng het sinaasappelsap met de suiker en agar agar, breng dit aan de kook en laat een paar minuten koken.
  • Giet alles door een fijne zeef op een plateau en laat dit afkoelen en opstijven. Ik zet het 10 minuten buiten de koelkast en dan een kwartiertje in de koelkast.
  • Draai het glad in een blender en doe het over in een spuitzak of knijpflesje.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik. Was de blenderbeker af, die heb je zo weer nodig.
  • Coquillecrème
  • Draai de coquilles glad in de blender en giet hier in een dun straaltje kookroom bij tot het mooi bindt. Je wilt een structuur die lijkt op mayonaise.
  • Breng op smaak met peper en zout en bewaar in een spuitzak (in de koelkast).
  • En verder
  • Halveer de hazelnoten met een mesje (voorzichtig!) en rooster ze in een koekenpan goudbruin. Bestrooi dan met een snufje zout en zet opzij.
  • Snij de bieslook schuin in sprietjes van 2 cm, zet opzij.
  • Snij de paling in stukjes van 3cm, zet opzij. Je hebt er 4 per bord nodig.
  • Snij de coquilles in dunne plakjes, je hebt er 5 per bord nodig.
  • Opmaak
  • Leg de coquilles en paling om en om, dakpansgewijs, in het midden van het bord.
  • Verdeel de kaviaar over de borden, 3 hoopjes per bord. Probeer ze zo neer te leggen dat je de paling nog ziet.
  • Zet dotjes coquillecrème en sinaasappelgel speels over de paling en coquilles.
  • Leg hier wat hazelnoot op, 3 per bord.
  • Op ieder hoopje kaviaar leg je een sprietje bieslook.
  • Verdeel 3 blaadjes bladgoud per bord, om en om met de kaviaar vind ik mooi.
  • Leg speels wat blaadje goudsbloem op het bord.
  • Besprenkel met wat bieslook olie en serveer.

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Reacties zijn gesloten.