Steak tartaar met gepekelde eidooier

Van een goede steak tartaar word ik blij. Lekker sappig, vol smaak, een beetje pit en gegarneerd met een eidooier en wat krokantjes.

Toch vind ik het vaak te vlak van smaak of te grof van structuur. Op een steak tartaar wil ik niet echt hoeven kauwen en hij mag van mij lekker knallen qua smaak. Vandaar dit recept, het voldoet helemaal aan mijn wensen!

Met een rauwe eidooier maak je mij ook niet echt gelukkig, deze gepekelde versie daarentegen… Aan de slag!

Steak tartaar met gepekelde eidooier

4 van 7 stemmen
Cursus: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Wachttijd

1

uur 

15

minuten
Bereidingstijd (indicatie)

30

minuten

Tools
– Staafmixer
– Kookring

Ingrediënten

  • Peterseliemayonaise
  • 350 ml 350 peterselie-olie

  • 1 1 ei

  • 1 scheutje 1 citroensap

  • 1 tl 1 mosterd

  • Gepekelde eidooier
  • 2 2 eidooiers

  • 100 gr 100 suiker

  • 100 gr 100 zout

  • Steak tartaar
  • 200 gr 200 kogelbiefstuk

  • 2 tl 2 fijngehakte peterselie

  • 2 tl 2 fijngesneden bieslook

  • 1 tl 1 ragfijn gesneden sjalot

  • 2 tl 2 fijngehakte kappertjes

  • 2 tl 2 fijngesneden cornichons

  • 2 tl 2 extra vierge olijfolie

  • 1 tl 1 tabasco

  • 2 tl 2 worcestershiresaus

  • 2 tl 2 ketchup

  • 1 tl 1 Dijonmosterd

  • Garnituur
  • 1 1 vastkokende aardappel

  • zonnebloemolie

  • 2 2 krokantjes met zwarte knoflook

  • 2 2 Amsterdamse uitjes, gehalveerd

Bereiding

  • Gepekelde eidooier
  • Meng het suiker met het zout.
  • Doe de helft in een kommetje, druk hier met de bolle kant van een lepel per eidooier een kuiltje in.
  • Splits de eieren en leg voorzichtig de eidooiers in de kuiltjes.
  • Voeg hier de rest van het suiker en zout aan toe zodat de dooiers mooi bedekt zijn. Laat 1 uur en 15 minuten op kamertemperatuur staan.
  • Spoel de eidooiers heel voorzichtig af, vlak voor het opdienen.
  • Steak tartaar
  • Snij de biefstuk in plakjes, dan in reepjes en dan in blokjes. Ga er nog even met je mes doorheen zodat je een fijne structuur krijgt.
  • Meng alle genoemde ingrediënten met het vlees en breng verder op smaak met zout en peper.
  • Peterseliemayonaise
  • Doe de peterselie-olie samen met het ei, de mosterd en citroensap in een maatbeker. Voeg een snufje peper en zout toe.
  • Zet hier je staafmixer op de hoogste stand in en mix tot een stevige mayonaise; dat duurt misschien 10-15 seconden.
  • Doe de mayonaise in een spuitzak of knijflesje.
  • Aardappelkrokantjes
  • Snij de aardappel in kleine blokjes.
  • Verwarm een laagje zonnebloemolie in een pan tot 170°C en bak hierin de aardappelblokjes goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met een beetje zout.
  • Opmaak
  • Zet rechts van het midden van het bord een dot mayonaise. Druk hier een plat bakje op en trek het los voor het effect zoals je op de foto ziet. Als je niet zo’n bakje hebt kun je ook een mooie dot zetten.
  • Links van het midden zet je de kookring neer, hier schep je de tartaar in. Duw het wat aan en maak met de bolle kant van een lepel een kuiltje voor de eidooier.
  • Leg hier de eidooier in en verdeel wat krokante aardappel over de tartaar. Hierop leg je het koekje met zwarte knoflook.
  • Leg boven en onder de tartaar een half Amsterdams uitje.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.