Paddenstoelenrisotto met verse truffel en een gepekelde eidooier

Dat ik enorm fan ben van truffel hoef ik je inmiddels hopelijk niet meer uit te leggen. En dat geldt ook voor de Italiaanse keuken, waaronder natuurlijk risotto. Maar dit is niet altijd zo geweest; vroeger werd ik misselijk van de geur van risotto. Daar snap ik nu uiteraard he-le-maal niets meer van!
Gelukkig ontwikkelen smaken zich…

Als ik een verse truffel tegenkom neem ik hem bijna altijd mee, zonder te weten wat ik ermee ga maken. Ik had nog wat paddenstoelen en kruiden in de koelkast en zo ontstond deze versie. Eigenlijk een heel eenvoudige risotto die op een (veel) hoger niveau komt door de truffel. Daarbij een heerlijke, gepekelde eidooier – toevallig zit die ook in mijn vorige recept.

Wat mij betreft weer een heerlijke versie van risotto, vandaar weer een nieuw recept. Trek gekregen? Aan de slag!

Paddenstoelenrisotto met verse truffel en een gepekelde eidooier

0 van 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Wachttijd

1

uur 

15

minuten
Bereidingstijd (indicatie)

40

minuten

Tools
– Kookring of stekerset
– Truffelschaaf of een mandoline

Ingrediënten

  • 2 eidooiers

  • 100 gr zout

  • 100 gr suiker

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 1 teentje knoflook, fijngesneden

  • 1 scheut witte wijn

  • 150 gr risottorijst

  • 0,5 l bospaddenstoelenbouillon (mag van een blokje)

  • 200 gr gemengde paddenstoelen

  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt

  • 1 klontje roomboter

  • 4 takjes tijm, gerist

  • 10 takjes bieslook, in ringetjes gesneden

  • 20 gr verse truffel

  • Peterselie-olie

Bereiding

  • Gepekelde eidooiers
  • Meng het suiker met het zout.
  • Doe de helft in een kommetje, druk hier met de bolle kant van een lepel per eidooier een kuiltje in.
  • Splits de eieren en leg voorzichtig de eidooiers in de kuiltjes.
  • Voeg hier de rest van het suiker en zout aan toe zodat de dooiers mooi bedekt zijn. Laat 1 uur en 15 minuten op kamertemperatuur staan.
  • Spoel de eidooiers heel voorzichtig af, vlak voor het opdienen.
  • Risotto
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan (waar je een deksel voor hebt) en fruit hierin de ui.
  • Voeg de rijst toe en bak tot de korrels een beetje glazig worden.
  • Voeg de knoflook en tijm toe, bak even mee.
  • Blus af met een flinke scheut wijn.
  • Roer regelmatig tot de wijn verdampt is en voeg dan de bouillon toe; een soeplepel per keer.
  • Gaar de rijst op deze manier in zo’n 18 minuten. Blijf regelmatig roeren.
  • Snij de grotere paddenstoelen in plakjes en voeg die na 10 minuten toe aan de risotto zodat ze nog 8 minuten meegaren.
  • Proef of de rijst gaar is en haal dan van het vuur. Voeg de roomboter, Parmezaanse kaas en bieslook toe aan de pan en laat met het deksel erop een paar minuutjes rusten.
  • Schep dan om en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Paddenstoelen
  • Maak de kleinere paddenstoelen schoon en bak ze in wat boter en de geriste tijm goudbruin.
  • Opmaak
  • Zet een kookring in het midden van je bord en schep hier risotto in. Dit is overigens minder dan een normale portie; het brengt je de opmaak zoals op mijn foto’s. Schep later lekker nog een keer op!
  • Druk met de bolle kant van een lepel een kuiltje in het midden van de risotto en leg hier de eidooier in.
  • Verdeel de gebakken paddenstoelen hieromheen en vul eventueel aan met verse kruiden of cress; zie de afbeelding hieronder.
  • Schaaf de truffel en leg ze dakpansgewijs rondom de eidooier op de risotto.
  • Schenk een beetje peterselie-olie op drie plekken rondom de risotto.
  • Buon appetito!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.