Kipfilet met ui en doperwt

Het is een beetje een ondergeschoven kindje: kip. En dan helemaal een kipfilet. Ik betwijfel of ik het ooit ergens op de kaart het zien staan. Kipsaté telt niet mee…

De reclame zegt dat kip een veelzijdig stukje vlees is en eigenlijk ben ik het daar gewoon mee eens. Ik heb er in dit recept weer eens iets nieuws mee geprobeerd.

De kip is sous vide gegaard om de kruiden optimaal in het vlees te laten trekken. Als je de tools niet hebt kun je de kip ook minimaal een uur marineren en dan gewoon in de pan bakken.

Bij de kip maak je een doperwtencrème, een gekaramelliseerde rode ui en een koekje met zwarte knoflook. Om het geheel knallend af te sluiten: uienjus met sojasaus. Heb je al trek? Aan de slag!

Kipfilet met ui en doperwt

0 van 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

1

uur 

30

minuten

Tools:
– Sous vide set
– Blender
– Siliconen mal (bijvoorbeeld)
– Knijpflesje

Ingrediënten

  • Voor de kip
  • 1 kipfilet

  • 1 tl kruiden (Five Spices)

  • 1 handje cashewnoten, grofgehakt

  • Grof zeezout

  • Voor de gekaramelliseerde rode ui
  • 1 kleine rode ui

  • 1 el sojasaus

  • 0,5 el olijfolie

  • 0,5 tl honing

  • Voor de uienjus
  • 3 uien, grof gesnipperd

  • 2 el neutrale olie

  • 1 mespunt cayennepeper

  • 0,5 el suiker

  • 1 scheutje sojasaus

  • 250 ml kippenbouillon

  • Voor de koekjes (een flinke hoeveelheid)
  • 1 ei

  • 1 eiwit

  • 1 el olijfolie

  • 75 gr bloem

  • 2 tl zwarte knoflookpuree

  • 50 gr gesmolten boter

  • Voor de doperwtencrème
  • 150 gr doperwten (diepvries mag)

  • Kookroom

Bereiding

  • Kipfilet
  • Maak de kipfilet schoon en snij in twee mooie, gelijke stukken.
  • Bestrooi de stukken met de kruiden en wrijf het goed in.
  • Stop samen met een scheutje olijfolie in een vacumeerzak.
  • Gaar 1 uur op 64°C.
  • Haal uit de zak, dep droog en snij de filets aan één kant oppervlakkig in. Zorg dat de afstand tussen de sneden zoveel mogelijk gelijk is.
  • Bak de filets in wat olijfolie op hoog vuur goudbruin.
  • Haal uit de pan en bestrooi de ingesneden kant met wat grofgehakte cashewnoten en grof zeezout.
  • Uienjus
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Meng de gesnipperde uien met de olie en bak 45 minuten in de oven. Roer elke 10 minuten even om.
  • Meng de suiker en cayennepeper door de uien en bak nog 10 minuten.
  • Verwarm de kippenbouillon en voeg hier de uien aan toe. Laat 1 uur zachtjes koken.
  • Zeef de uien eruit, voeg een scheut sojasaus toe en kook de jus tot ongeveer de helft in.
  • Doperwtencrème
  • Kook de (ontdooide) doperwten 7 minuten, spoel dan met koud water.
  • Doe de doperwten in de blender met een scheut kookroom.
  • Draai de puree glad, hij is perfect als de blender hem nét op eigen kracht kan ronddraaien. Voeg waar nodig room toe.
  • Breng op smaak met zout en peper, duw door een zeef en doe de crème in een knijpflesje.
  • Koekje met zwarte knoflook
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Roer de zwarte knoflookpuree door de boter tot het een glad geheel is.
  • Klop het ei en het eiwit samen los en voeg hier de boter (met zwarte knoflook) en bloem aan toe.
  • Roer dit tot het een glad deeg is en voeg dan de olijfolie toe.
  • Smeer dit uit op een siliconenmat (naar keuze) en bak in zo’n 10 minuten af of tot het een mooi krokant koekje is.
  • Gekaramelliseerde rode ui
  • Meng de sojasaus met de olijfolie en honing.
  • Pel de rode ui en snij in 2 plakken van ongeveer 1 – 1,5cm dik.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui tot hij begint te kleuren.
  • Giet het sojamengsel bij de ui als die begint te kleuren. Tip, haal de pan ff van het vuur om te voorkomen dat je hele keuken onder de saus zit.
  • Als de ui een mooi gekaramelliseerd randje heeft leg je de stukken opzij. Op de kant die niet gekaramelliseerd is, anders blijft het plakken.
  • Opmaak
  • Leg de kip links van het midden op je bord.
  • Hiernaast, aan de bovenkant mag de rode ui.
  • Schuin onder de ui zet je een dot doperwtencrème die ongeveer even groot is als de ui.
  • Leg hierop het koekje.
  • Aan tafel schenk je 2-3 eetlepels jus in het midden van het bord.
  • Eet smakelijk!

Tip

  • Ik gebruikte de Five Spices kruidenmix die ik kreeg van Fyre Spices.
  • Het koekjesdeeg kun je in de vriezer bewaren, je maak veel meer dan je nu nodig hebt.

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.