Pavlova met stoofpeertjes

Als je mij al even volgt weet je dat ik vrijwel nooit desserts maak. Het is gewoon een heel andere tak van sport en ik ben ook niet echt een zoetekauw. Maar ik wil je óók graag aan een compleet menu helpen, helemaal met de feestdagen voor de deur.

Daarom een recept voor pavlova (door Lisette) met mijn favoriete stoofpeertjes. Goed vooraf te maken en het ziet er toch ook feestelijk uit?

Check het recept voor stoofpeertjes, maak ze in dit geval met de kleinste Gieser Wildemannen die je kunt vinden en laat ze heel. Die bereidingstijd is niet in onderstaand recept meegenomen.

Aan de slag met de pavlova!

Pavlova met stoofpeertjes

5 van 1 stemmen
Cursus: DessertMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

personen
Wachttijd

2

uur 

30

minuten
Bereidingstijd (indicatie)

30

minuten

Tools
– Standmixer of handmixer (in dit recept gaan we uit van een standmixer)
– Een kookring met een diameter van 10cm
– Spuitzak met kartelspuitmond

Ingrediënten

  • 8 8 stoofpeertjes

  • 8 blaadjes 8 bladgoud (optioneel)

  • kleine muntblaadjes

  • 2 2 eiwitten

  • 0,5 tl 0,5 maizena, plus extra om te bestuiven

  • 0,5 tl 0,5 witte wijnazijn

  • 60 gr 60 kristalsuiker

  • 60 gr 60 poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 100°C, boven- en onderwarmte. Dat is de standaardstand in de patisserie.
  • Teken met behulp van de kookring vier cirkels op een stuk bakpapier. Leg het bakpapier op een bakplaat, met de inkt naar beneden.
  • Bestuif de getekende cirkels met wat maizena zodat de pavlova’s straks makkelijker loslaten. Je kunt het bakpapier eventueel ‘vastplakken’ door wat van het eiwitmengsel als ‘lijm’ te gebruiken. Dan glijdt het bakpapier niet zo snel weg als je de pavlova’s vormt.
  • Maak de kom en garde vetvrij, dat kan bijvoorbeeld met wat citroensap op een keukenpapiertje.
  • Klop de eiwitten in de mengkom op de hoogste stand tot zich stijve pieken vormen. Halveer de snelheid en voeg steeds een eetlepel kristalsuiker toe. Klop de suiker goed door voor je de volgende lepel toevoegt.
  • Als je alle suiker hebt toegevoegd mag de maizena en witte wijnazijn erbij, klop nog 5 minuten door of tot het mengsel mooi dik is en glanst.
  • Spatel hier vervolgens de poedersuiker voorzichtig door in kleine hoeveelheden.
  • Je hebt nu merengue gemaakt. Doe dit in een spuitzak en spuit – in de getekende cirkels – vanuit het midden een cirkel. Spuit langs de zijkant nog een cirkel zodat je een soort kommetje krijgt. Voor een wat rustieker effect kun je ook het eiwit met een spatel in het midden van de cirkel scheppen en handmatig vormen. Zorg dan ook voor een kommetje in het midden; daar gaan de stoofpeertjes in.
  • Laat de merengue in de voorverwarmde oven 2-2,5 uur drogen en laat ze vervolgens volledig afkoelen, ook in de oven.
  • Opmaak
  • Zet de pavlova in het midden van het bord en zet 2 kleine peertjes in het kommetje.
  • Verdeel speelsgewijs de muntblaadjes.
  • Als je bladgoud hebt kun je hier de peertjes mee versieren, 1 blaadje per peertje is voldoende voor een feestelijk effect.
  • Besprenkel met wat kookvocht van de peertjes (eventueel zou je dit nog wat kunnen binden met maizena of xanthaangom).
  • Eet smakelijk!

Tip

  • Je kunt het schuim 2 dagen van tevoren maken, in een afgesloten bak. Garneer de pavlova altijd op het laatste moment.

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.