Spicy wortelsoep met kabeljauw

Spicy wortelsoep met kabeljauw

Kun je na alle feestdagen wel een gezond gerecht met wat pit gebruiken? Dan is dit recept speciaal voor jou! Een zijdezacht kabeljauwhaasje met een lekker pittige soep; ik vond het een verrassende en heerlijke combinatie.

Het leuke in dit gerecht vind ik de balans in smaken. Naast de pittige soep is er een heerlijk zuurtje van het ingelegde mosterdzaad, het frisse van de crème fraîche, de bosui en ook iets hartigs door de linzen.
Van het mosterdzaad maak ik overigens direct een mooie hoeveelheid. Je kunt het zomaar een maand of 2 bewaren en het is bijna overal lekker bij.

Zoals altijd: maak er je eigen versie van. Voeg bijvoorbeeld meer rode currypasta toe als je meer pit wilt. De vis is zo zijdezacht omdat ik hem sous-vide heb gegaard. Heb je nog geen sous-videset? Dan kun je hem natuurlijk ook bakken of zachtjes garen in de oven. Of, misschien nog beter, begin het nieuwe jaar goed door er een aan te schaffen.

Spicy wortelsoep met kabeljauw

0 van 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

45

minuten

Tools:
– Sous vide set
– Staafmixer
– Kookring of steker van 8cm diameter

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwhaasjes van ongeveer 150gr per stuk

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1,5 winterpeen, in blokjes gesneden

  • 1 teentje knoflook, fijngesneden

  • 1 tl kurkumapoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 0,5 tl gemberpoeder

  • 1,5 tl rode currypasta

  • 0,5 l groentebouillon

  • 100 ml kookroom

  • 160 gr linzen uit blik

  • 125 ml crème fraîche

  • 2 bosuitjes

  • Ingemaakt mosterdzaad

  • 0,5 bosje koriander

  • Naan (ik ben gek op de kant-en-klare variant van Patak’s met knoflook en koriander, liefst de kleintjes)

Bereiding

  • Spicy wortelsoep
  • Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui.
  • Voeg de knoflook, kurkuma, komijn en gemberpoeder toe en roer dit mengsel even door.
  • De wortel mag hierbij, bak deze een paar minuten mee.
  • Doe hier de rode currypasta bij en bak ook dit weer even mee.
  • Blus af met de bouillon en voeg ook de kookroom toe.
  • Laat dit zo’n 20 minuten zachtjes koken tot de wortel gaar is en alle smaken hier in hebben kunnen trekken.
  • Haal van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  • Passeer door een zeef en zet opzij tot gebruik.
  • Kabeljauw
  • Vacumeer de kabeljauw met wat olijfolie en witte peper.
  • Gaar de vis 30 minuten op 45°C.
  • Dep droog voor het opdienen.
  • Crème fraîche met linzen
  • Laat de linzen uitlekken en spoel al het zetmeel eraf.
  • Verwarm de linzen een klein beetje in een pannetje, dat mengt zometeen makkelijker.
  • Klop de crème fraîche los.
  • Roer hier de linzen doorheen samen met wat peper en zout naar smaak en zet dan in de koelkast tot gebruik (om weer wat op te stijven).
  • Garnering
  • Snijd het groene deel van de bosui in flinterdunne reepjes.
  • Leg de bosui in ijswater, je zult zien dat het begint te krullen; giet dan af en laat uitlekken.
  • Snijd het witte deel van de bosuitjes in ringetjes.
  • Snijd de koriander fijn.
  • Verwarm het naambrood volgens de instructie op de verpakking.
  • Opmaak
  • Zet de kookring in het midden van de kom of het bord.
  • Maak in het midden een hoopje van de helft van de koriander en ringetjes bosui.
  • Schep hierop de crème fraîche met linzen, ongeveer 1,5cm hoog (de vis komt hierop te liggen en moet boven de soep uitkomen) en druk goed aan.
  • Leg de vis hierop.
  • Schenk de soep hier voorzichtig omheen zodat het ‘torentje’ heel blijft.
  • Meng de reepjes bosui met de resterende koriander en leg een pluk op de vis.
  • Hier bovenop schep je wat ingelegd mosterdzaad.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.