Spicy wortelsoep met kabeljauw

Spicy wortelsoep met kabeljauw

Kun je na alle feestdagen wel een gezond gerecht met wat pit gebruiken? Dan is dit recept speciaal voor jou! Een zijdezacht kabeljauwhaasje met een lekker pittige soep; ik vond het een verrassende en heerlijke combinatie.

Het leuke in dit gerecht vind ik de balans in smaken. Naast de pittige soep is er een heerlijk zuurtje van het ingelegde mosterdzaad, het frisse van de crème fraîche, de bosui en ook iets hartigs door de linzen.
Van het mosterdzaad maak ik overigens direct een mooie hoeveelheid. Je kunt het zomaar een maand of 2 bewaren en het is bijna overal lekker bij.

Zoals altijd: maak er je eigen versie van. Voeg bijvoorbeeld meer rode currypasta toe als je meer pit wilt. De vis is zo zijdezacht omdat ik hem sous-vide heb gegaard. Heb je nog geen sous-videset? Dan kun je hem natuurlijk ook bakken of zachtjes garen in de oven. Of, misschien nog beter, begin het nieuwe jaar goed door er een aan te schaffen.

Specifieke tools
– Sous-videset
– Staafmixer
– Kookring van 8 cm

Ingrediënten voor 2 personen
– 2 kabeljauwhaasjes van ongeveer 150gr (liefst van de visboer)
– 1 ui, gesnipperd
– 1,5 winterpeen, in blokjes gesneden
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 1tl kurkuma
– 1tl komijnpoeder
– 0,5tl gemberpoeder
– 1,5tl rode currypasta
– 0,5l groentebouillon
– 100ml kookroom
– 160gr linzen uit blik
– 125ml crème fraîche
– 2 bosuitjes
Ingemaakt mosterdzaad
– Half bosje koriander
– Naan (ik ben gek op de kant-en-klare variant van Patak’s met knoflook en koriander, liefst de kleintjes)

Spicy wortelsoep met kabeljauw

Bereiden
Spicy wortelsoep
– Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui
– Voeg de knoflook, kurkuma, komijn en gemberpoeder toe en roer dit mengsel even door
– De wortel mag hierbij, bak deze een paar minuten mee
– Doe hier de rode currypasta bij en bak ook dit weer even mee
– Blus af met de bouillon en voeg ook de kookroom toe
– Laat dit zo’n 20 minuten zachtjes koken tot de wortel gaar is en alle smaken hier in hebben kunnen trekken
– Haal van het vuur en pureer de soep met een staafmixer
– Passeer door een zeef en zet opzij tot gebruik

Kabeljauw
– Vacumeer de kabeljauw met wat olijfolie en witte peper
– Gaar de vis 30 minuten op 45°C
– Dep droog voor het opdienen

Crème fraîche met linzen
– Laat de linzen uitlekken en spoel al het zetmeel eraf
– Verwarm de linzen een klein beetje in een pannetje, dat mengt zometeen makkelijker
– Klop de crème fraîche los
– Roer hier de linzen doorheen samen met wat peper en zout naar smaak en zet dan in de koelkast tot gebruik (om weer wat op te stijven)

Garnering
– Snijd het groene deel van de bosui in flinterdunne reepjes
– Leg de bosui in ijswater, je zult zien dat het begint te krullen; giet dan af en laat uitlekken
– Snijd het witte deel van de bosuitjes in ringetjes
– Snijd de koriander fijn
– Verwarm het naambrood volgens de instructie op de verpakking

Spicy wortelsoep met kabeljauw

Opmaak
– Zet de kookring in het midden van de kom of het bord
– Maak in het midden een hoopje van de helft van de koriander en ringetjes bosui
– Schep hierop de crème fraîche met linzen, ongeveer 1,5cm hoog (de vis komt hierop te liggen en moet boven de soep uitkomen) en druk goed aan
– Leg de vis hierop
– Schenk de soep hier voorzichtig omheen zodat het ‘torentje’ heel blijft
– Meng de reepjes bosui met de resterende koriander en leg een pluk op de vis
– Hier bovenop schep je wat ingelegd mosterdzaad

Eet smakelijk!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt