Linguine al tartufo

Linguine al tartufo

Het stond al even op mijn lijstje om een simpele pasta met truffel te maken. Een echte truffel dan, geen tapenade of olie waar alleen aroma’s in zitten. Ik kom regelmatig bij de groothandel en dan is er steeds een kastje vol truffels wat mijn aandacht trekt. De prijs hield me alleen steeds tegen, het is natuurlijk een kostbaar product.

Maar nu was het dan zover, ik kocht een truffel. Een kleintje van 24 gram. Ter illustratie: die kostte grofweg € 35. De pasta moest dus wel erg eenvoudig worden om de smaak optimaal naar boven te halen. Ergens vind ik dat ook wel mooi, dat je zo’n exclusief gerecht maakt wat echt simpel is. De smaak knalt van je bord en geloof mij, het is verrukkelijk!

Cruciaal is wel dat je een échte truffel koopt (je kunt ze ook online bestellen). Ja, die is prijzig maar met een truffelolie hou je jezelf voor de gek en in een truffeltapenade moet je zoeken naar de smaak. Daarbij, in een restaurant betaal je er nog veel meer voor, doen dus!

Het kan geen kwaad om de hoeveelheid truffel te verdubbelen voor een meer intense smaak

Specifieke tools
– Schaaf of rasp met brede messen (of natuurlijk een truffelschaaf)

Ingrediënten voor 2 personen
– 1 zwarte (winter)truffel van ongeveer 25 gram
– 150gr linguine
– 50gr ongezouten roomboter
– Parmezaanse kaas
– Bieslook

Bereiding
– Kook de linguine volgens de instructie op de verpakking al dente in water zo zout als de Middellandse Zee (ik gebruik 10gr per liter)
– Schaaf de truffel helemaal, flinterdun
– Snijd een beetje bieslook in kleine ringetjes
– Giet de linguine af en bewaar een kopje kookvocht
– Doe de pasta terug in de pan en roer hier de boter en driekwart van de geschaafde truffel doorheen tot de boter helemaal gesmolten is
– Voeg kookvocht toe tot je een mooie, gebonden saus krijgt

Linguine al tartufo

Opmaak
– Schep de pasta met een serveertang op het bord en draai de tang op het laatst zodat de pasta mooi rond valt
– Rasp er een beetje Parmezaanse kaas overheen
– Maal wat zwarte peper over de pasta (max. 2 draaien)
– Verdeel de resterende truffel en maak af met een klein beetje fijngehakte bieslook

Buon appetito!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt