Rauwkostsalade 2.0

Soms heb je zo’n gerecht wat in je hoofd ontstaat en op je bord nóg lekkerder is. Dit is er zo een! Een simpele rauwkostsalade, haast klassiek, met een paar mooie twists. Als losse salade is het heerlijk maar je kunt dit ook goed inzetten als basis voor bijvoorbeeld een zomers gerecht met pittige kip of een fris gemarineerde vis.

De hoeveelheden in dit recept zijn niet precies voor 2 personen, je houdt zeker rauwkost over. Mooi voor de volgende dag, als tussendoortje of op je broodje kaas…

Specifieke tools
– Mandoline met juliennemes

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de salade
– 0,5 rettich
– 0,5 komkommer
– 0,5 winterpeen
– 2 gele wortels (of regenboogwortels)
– Enoki
– Bieslook
– 50ml witte wijnazijn
– 50gr kristalsuiker
– 50ml water

Voor de dressing
– 35ml sojasaus (minder zout)
– 10gr bruine basterdsuiker
– 10ml rijstazijn
– 0,5tl Worcestershiresaus
– 0,5tl Dijon-mosterd
– Snufje chili flakes

Garnering
– Zwart sesamzaad
Ingemaakt mosterdzaad
– Boragebloemen (optie)

Bereiding
Ingelegd mosterdzaad
– Breng alle ingrediënten aan de kook, samen met een theelepel zout.
– Laat op laag vuur zo’n 45 minuten pruttelen.
– Zorg voor een schone pot (kook bijvoorbeeld een weckpot uit) en giet hier het mosterdzaad in, inclusief het vocht wat nog over is.

Bewaar het mosterdzaad in de koelkast, dan heb je er zomaar twee maanden plezier van.

Rauwkost
– Schil de groenten en snijd in fijne julienne op je mandoline (of werk aan je knife skills), leg ze per soort bij elkaar en dek af met vershoudfolie. Zorg dat alle groenten even lang zijn.
– Breng het water met de azijn en suiker aan de kook en roer tot het suiker is opgelost.
– Leg de julienne van wortels in een bakje en giet het warme zoetzuur hier overheen.
– Laat een half uur staan en giet dan af.
– Snijd de kontjes van de enoki en snijd ze dan op maat, doe hetzelfde met de bieslook.

Sojadressing
– Meng de ingrediënten en roer met een garde tot het mosterd en de suiker zijn opgelost.
– Verhit de dressing kort en zet opzij tot je gaat opdienen.
– Zeef vlak voor het opdienen de chili flakes eruit en verwarm de dressing.

Opmaak
– Meng de gesneden groenten en bieslook met elkaar zodat je wat kleurvariatie krijgt.
– Leg dit netjes op het bord en leg hier enkele enoki’s op.
– Garneer met wat zwart sesamzaad, een paar kleine dotjes mosterdzaad en natuurlijk de bloemen wanneer je die hebt.
– Giet hier wat dressing overheen of serveer die in een kannetje zodat iedereen het zelf naar smaak kan gebruiken.

Eet smakelijk!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt