Knolselderij, uienjus en cantharellen

Dit is echt een knaller van een voorgerecht! En nog vegetarisch ook, een leuke bijkomstigheid. De uienjus is mooi krachtig en matcht goed met de in zijn geheel bereidde knolselderij.

Omdat ik gek ben op paddestoelen konden die niet achterblijven: heerlijke gebakken cantharellen.

De bereiding kost wat tijd maar is niet ingewikkeld: geef het zeker een kans!

Ingrediënten voor 2 personen
– 3 uien
– Mespunt cayennepeper
– 0,5el suiker
– 250ml kippenbouillon
– 1 kleine knolselderij
– Zoveel cantharellen als je wilt
– 100gr roomboter
– Optioneel: cress en eetbare bloemen

Bereiding
Knolselderij
– Schil de knolselderij en kook een uur in zijn geheel tot je mes er makkelijk doorheen gaat.
– Smelt de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de knolselderij. Bedruip met de boter (aroseren) tot hij een mooie, bruine glans krijgt.
– Laat rusten onder aluminiumfolie.

Uienjus
– Verwarm de oven voor op 200°C.
– Snipper de uien en meng met 2el neutrale olie in een ovenschaal.
– Rooster de ui 45 minuten, roer om de 10 minuten even om.
– Meng de suiker en cayennepeper door de uien en laat nog 15 minuten roosteren.
– Verwarm 250ml kippenbouillon en voeg hier de geroosterde ui aan toe. Laat een uur zachtjes sudderen.
– Zeef de jus en kook tot ongeveer de helft in, tot je tevreden bent over de dikte.
– Breng eventueel op smaak met wat zout en zet opzij tot gebruik.

Cantharellen
– Maak de cantharellen schoon.
– Smelt de resterende boter in een pan en bak hier de cantharellen goudbruin in.
– Zet opzij tot gebruik.

Opmaak
– Schenk 2-3el jus op het bord.
– Snijd een dikke plak van de knolselderij, de ‘binnenkant’ iets dunner dan de ronde ‘buitenkant’. Zet op het bord, op de ronde kant.
– Verdeel de cantharellen speels over het bord, net als de optionele cress en bloemblaadjes.

Eet smakelijk!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor het graag van je op Instagram: @haroldkookt