Het stond al even op mijn wishlist om langoustines te bereiden. In restaurants zie je ze vaak en ik ben er dan gek op. Het is familie van de kreeft, volgens sommigen nóg lekkerder en delicater. In dit recept ligt de nadruk op de pure smaak van de zeevruchten. Het is ook nog eens snel te maken en vrij eenvoudig dus leef je uit! Een mooi voor- of tussengerecht waarmee je zeker punten scoort.
Het schoonmaken van de langoustines is wel een klusje dus probeer wat grotere versies uit te zoeken. Ik had erg kleine (16/20), dat is net even iets meer werk. Hoe je ze schoonmaakt? Klik!
Coquilles kun je meestal al schoon kopen, wel zo makkelijk.
Een delicaat en chique (voor)gerecht. Er zijn Nederlanders waar langoustines niet elke dag op het menu staan. Qua wijn-spijs de ultieme combinatie met een volle Bourgogne Chardonnay, hoewel de coquille en bloemkool toch een iets genuanceerdere wijn vraagt.
De oplossing ligt in de Meursault Premier Cru “Les Ravelles” van Chapelle de Blagny. Ook geen alledaagse wijn maar doordat dit van het hoogstgelegen stukje Meursault komt is de wijn niet zo vol en romig als de soortgenoten uit de lager gelegen (warmere) delen van Meursault.
Dat combineert dan weer goed met de wat aardse smaken van bloemkool en de iets minder uitgesproken coquille, zonder weg te vallen tegen de langoustine.