Kabeljauw met bimipuree en polenta

Een willekeurige dag, geen zin om boodschappen te doen (of alles is in de coronagekte gehamsterd) maar nog wel wat lekkere dingen in huis. Een kabeljauwhaasje in de vriezer, die was een keer in de bonus. Verder wat producten die op zich lekker zijn maar die ik niet direct bij elkaar zag komen. Dat was een leuke uitdaging!

Het resultaat smaakte meer dan prima en ik vind het er ook nog eens mooi uitzien. Kortom, weer een recept om te delen. Ik hoop dat het je inspireert om ook met ‘restjes’ mooie gerechten te maken.

Specifieke tools
– Sous videset (tenzij je de kabeljauw bakt of gaart in de oven)
– Blender of staafmixer

Ingrediënten voor 2 personen
– 1 kabeljauwhaas van 250-300gr of 2 kleinere haasjes
– 80gr polenta
– 1 kwart rode kool
– 100ml witte wijnazijn
– 100ml water
– 100ml suiker
– 5 zwarte peperkorrels
– 3 jeneverbessen
– 3 kruidnagels
– 1 laurierblad
– 200gr bimi
– 50gr doperwten (mag uit de vriezer)
– Een paar takjes munt
– 1el ongebrande hazelnoten
– 1el gedroogde cranberries
Ingemaakt mosterdzaad
– Bieslook
– Cress, naar wens

Bereiding
Zoetzure rode kool
– Snijd de rode kool fijn en leg in een kom.
– Vul een pan met de azijn, het water, de suiker en de aromaten (peperkorrels, jeneverbessen, kruidnagels en laurierblad). Breng aan de kook terwijl je roert tot de suiker is opgelost.
– Giet dit mengsel over de rode kool en zet minimaal een uur opzij.
– Laat voor het opdienen even uitlekken op keukenpapier. Bewaar wat je over hebt in de koelkast.

Polenta
– Breng 250ml water met wat zout aan de kook en voeg de polenta toe.
– Kook dit op laag vuur in 10 minuten gaar. Let op, je moet dit blijven roeren om te voorkomen dat het vastplakt aan de pan.
– Schep de polenta op een plateau of bord en laat even afkoelen.
– Bedek met vershoudfolie en zet in de koelkast.
– Voordat je gaat opdienen kun je de polenta in vierkantjes snijden en in wat olijfolie krokant bakken. (Je maakt overigens veel meer polenta dan je op de foto ziet)

Hazelnoten
– Verwarm de oven voor op 180°C.
– Leg de hazelnoten op een bakpapiertje en laat 15-20 minuten roosteren. Kijk af en toe en draai ze eventueel om. Als ze goudbruin zijn en heerlijk ruiken zijn ze klaar.
– Laat afkoelen op een bordje en snijd ze daarna voorzichtig doormidden. Dit gaat heel makkelijk als je in een ‘groef’ snijd.

Bimipuree
– Snij de roosjes van de bimi en leg opzij.
– Verwijder de kontjes van de stelen en snijd de stelen vervolgens in stukken van ongeveer 2cm.
– Breng water aan de kook met een snufje zout en een scheutje witte wijnazijn.
– Kook de doperwten 7 minuten.
– Voeg na 3 minuten de stelen van de bimi toe en na 5 minuten de roosjes. Op deze manier behoud je de mooie, groene kleur.
– Giet af en spoel goed met koud water. Vang het kookvocht op.
– Stop de groenten in de blender, hou een paar doperwten apart voor de garnering.
– Snijd de muntblaadjes fijn en voeg de helft toe aan de blender.
– Pureer de groenten en voeg kookvocht toe tot je een mooie gladde puree hebt.
– Druk door een zeef en kook eventueel nog iets in (voeg dan weer een heel klein scheutje azijn of citroensap toe).
– Verwarm vlak voor het opdienen.

Kabeljauw
Snijd de kabeljauw in twee gelijke porties en vacumeer met een scheutje olijfolie, (witte) peper en zout. Gaar de vis in 30 minuten op 45°C, dep droog voor het opdienen.

Garnering
– Meng de cranberries met een klein beetje olijfolie zodat ze mooi glanzen.
– Meng de resterende doperwten en munt met wat olijfolie, zout en peper en verwarm vlak voor het opdienen.
– Snijd wat bieslook in ringetjes.

Opmaak
– Schep een flinke lepel bimipuree op het bord en smeer uit met bijvoorbeeld een paletmes of een grote lepel.
– Leg hier de kabeljauw haaks op, aan de rechterkant. Strooi hier wat bieslook overheen.
– Verdeel enkele blokjes polenta over de puree. Ik legde ze haaks op de randen.
– Leg bij de polenta een hoopje zoetzure rode kool en leg hier wat gedroogde cranberries tussen.
– Verdeel de doperwten speels over het bord, net as het mosterdzaad en de hazelnoten.
– Maak het geheel af met wat cress en eet smakelijk!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt