Zomerse panna cotta

Tropische panna cotta

Op Instagram vroeg ik om verzoeken of ideeën voor nieuwe recepten. Eén van de reacties was ‘iets zoets, een klassiek dessert op jouw manier’. Nu ben ik niet echt fan van zoetigheid dus een mooie uitdaging om een heerlijk dessert te maken wat niet té zoet is. Het is deze zomerse panna cotta geworden.

Het belangrijkste in dit gerecht is de balans; de verhouding tussen de zoete panna cotta en het frisse fruit. Wil je meer zoet? Maak dan gewoon iets meer panna cotta. Als je dit dessert maakt ben ik heel benieuwd naar hoe hij voor jou perfect was, tag mij dus zeker even op Instagram!

PS: Je kunt in plaats van een siliconen bakvorm ook aluminium timbaaltjes gebruiken maar dan zonder de passievruchtgelei onderin; die krijg je er niet heel uit.

Specifieke tools
– Siliconen bakvorm (ik gebruikte deze)
– Parisienneboor (de kleinste die je hebt)

Ingrediënten voor 3 panna cotta’s (op maat voor deze bakvorm)
Voor de passievruchtgelei – dit is meer dan je nodig hebt
– 3 passievruchten
– 1 limoen
– 125gr suiker
– 125ml water
– 2gr agar

Voor de panna cotta
– 250ml slagroom
– 25gr suiker
– 1 vanillestokje
– 2 blaadjes gelatine

Voor de topping
– 1 aardbei (leg die een uurtje voor het serveren in een bakje in de vriezer)
– 1 ananas
– 1 mango
– 2 kiwi’s

Bereiding
Passievruchtgelei
– Halveer de passievruchten en schep het pulp eruit.
– Zeef hier zoveel mogelijk sap uit.
– Breng het water met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
– Voeg de agar hieraan toe en laat een paar minuten koken.
– Haal van het vuur en roer het passievruchtsap en het sap van een halve limoen hierdoor (hou de andere helft van de limoen even apart).
– Giet 2 á 3 eetlepels van dit mengsel per stuk in de siliconen bakvorm en laat afkoelen in de koelkast.
– Wat je over hebt kun je op een plateau ook in de koelkast laten opstijven. Daarna de staafmixer erdoor, door een zeef duwen en in een knijpflesje doen: passievruchtgel!

Na 2 dagen verliest de agar zijn bindingskracht dus wacht niet te lang met het gebruik hiervan.

Panna cotta
– Breng de slagroom tegen de kook aan.
– Schraap het vanillestokje leeg en voeg het merg én het stokje toe aan de slagroom.
– Houd dit 15 minuten tegen de kook aan en week intussen de gelatineblaadjes in koud water.
– Haal van het vuur en roer de suiker erdoor tot die is opgelost.
– Roer er nu de gelatine door tot ook die is opgelost en laat 15-20 minuten afkoelen.
– Vul dan de bakvorm (met de inmiddels opgesteven passievruchtgelei) en laat dit 4 uur in de koelkast opstijven.

Topping
Maak met de parisienneboor mooie balletjes van de mango, kiwi’s en ananas. Die laatste is wat lastig maar het loont de moeite! Maak zoveel je wilt, wat overblijft kun je prima nog even in de koelkast bewaren.

Zomerse panna cotta

Opmaak
– Druk de panna cotta met de passievruchtgelei uit de bakvorm op een bord.
– Verdeel hier speels het fruit over.
– Rasp wat limoenschil boven het bord (hiervoor gebruik je dus de andere helft) en doe datzelfde met de bevroren aardbei.

Buon appetito!