Zomerse panna cotta

Tropische panna cotta

Op Instagram vroeg ik om verzoeken of ideeën voor nieuwe recepten. Eén van de reacties was ‘iets zoets, een klassiek dessert op jouw manier’. Nu ben ik niet echt fan van zoetigheid dus een mooie uitdaging om een heerlijk dessert te maken wat niet té zoet is. Het is deze zomerse panna cotta geworden.

Het belangrijkste in dit gerecht is de balans; de verhouding tussen de zoete panna cotta en het frisse fruit. Wil je meer zoet? Maak dan gewoon iets meer panna cotta. Als je dit dessert maakt ben ik heel benieuwd naar hoe hij voor jou perfect was, tag mij dus zeker even op Instagram!

PS: Je kunt in plaats van een siliconen bakvorm ook aluminium timbaaltjes gebruiken maar dan zonder de passievruchtgelei onderin; die krijg je er niet heel uit.

Tropische panna cotta

0 van 0 stemmen
Cursus: DessertKeuken: ItaliaansMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

3

personen
Wachttijd

5

uur 
Bereidingstijd (indicatie)

40

minuten

Tools:
– Siliconen bakvorm (ik gebruikte deze)
– Parisienneboor (de kleinste die je hebt)

Ingrediënten

  • 3 3 passievruchten

  • 1 1 limoen

  • 125 gr 125 suiker

  • 125 ml 125 water

  • 2 gr 2 agar agar

  • 250 ml 250 slagroom

  • 25 gr 25 suiker

  • 1 1 vanillestokje

  • 2 blaadjes 2 gelatine

  • 1 1 aardbei (leg die een uurtje voor het serveren in een bakje in de vriezer)

  • 1 1 ananas of meloen

  • 1 1 mango

  • 2 2 kiwi’s

Bereiding

  • Passievruchtgelei
  • Halveer de passievruchten en schep het pulp eruit.
  • Zeef hier zoveel mogelijk sap uit.
  • Breng het water met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de agar hieraan toe en laat een paar minuten koken.
  • Haal van het vuur en roer het passievruchtsap en het sap van een halve limoen hierdoor (hou de andere helft van de limoen even apart).
  • Giet 2 á 3 eetlepels van dit mengsel per stuk in de siliconen bakvorm en laat afkoelen in de koelkast.
  • Wat je over hebt kun je op een plateau ook in de koelkast laten opstijven. Daarna de staafmixer erdoor, door een zeef duwen en in een knijpflesje doen: passievruchtgel!
  • Panna cotta
  • Breng de slagroom tegen de kook aan.
  • Schraap het vanillestokje leeg en voeg het merg én het stokje toe aan de slagroom.
  • Houd dit 15 minuten tegen de kook aan en week intussen de gelatineblaadjes in koud water.
  • Haal van het vuur, verwijder de vanillestokjes en roer de suiker erdoor tot die is opgelost.
  • Roer er nu de gelatine door tot ook die is opgelost en laat 5-10 minuten afkoelen. De kunst is dat de panna cotta nog wat warmte heeft om vast te ‘smelten’ aan de gelei.
  • Vul dan de bakvorm (met de inmiddels opgesteven passievruchtgelei) en laat dit 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Topping
  • Maak met de parisienneboor mooie balletjes van de mango, kiwi’s en ananas. Die laatste is wat lastig maar het loont de moeite! En anders pak je een meloen, ook heerlijk. Maak zoveel je wilt, wat overblijft kun je prima nog even in de koelkast bewaren.
  • Opmaak
  • Druk de panna cotta met de passievruchtgelei uit de bakvorm op een bord.Verdeel hier speels het fruit over.
  • Verdeel hier speels het fruit over.
  • Rasp wat limoenschil boven het bord (hiervoor gebruik je dus de andere helft) en doe datzelfde met de bevroren aardbei.
  • Buon appetito!

Tip

  • Na 2 dagen verliest de agar zijn bindingskracht dus wacht niet te lang met het gebruik van de gelei.

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.