Pappardelle al ragù

De heerlijke geur van een stoofpot die het hele huis vult, wie is daar niet gek op? Het vlees heeft een paar uur nodig om lekker mals te worden dus dit recept is perfect voor het weekend onder het genot van een goed glas wijn.

De Italiaanse versie van het ‘stoofpotje’ dus: ragù. In dit recept gebruik ik als pasta de pappardelle, van die mooie brede repen. En er is een bonus! Met de restjes kun je heerlijke tortellini of ravioli vullen. Daarom heb ik dit recept al een beetje aangepast op die vervolgbereiding, in de hoeveelheden. Kortom, maak die lekkere ragù en geniet er (minimaal) twee keer van!

Pappardelle al ragù

4 van 19 stemmen
Cursus: HoofdgerechtKeuken: ItaliaansMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

4

uur 

Ingrediënten

  • 250 gr 250 verse pappardelle

  • 700 gr 700 runderriblappen of sukadelappen

  • 1 1 flinke winterpeen, in brunoise gesneden

  • 2 stengels 2 bleekselderij, fijngesneden

  • 2 2 sjalotjes, fijngesnipperd

  • 2 tenen 2 knoflook, fijngesneden

  • 250 ml 250 Chianti (rode wijn)

  • 250 ml 250 runderbouillon

  • 1 blik 1 tomaten (San Marzano)

  • 1 el 1 tomatenpuree

  • 1 el 1 bloem (een flinke eetlepel)

  • Parmezaanse kaas

  • Verse platte peterselie

  • 2 takjes 2 rozemarijn

  • 4 takjes 4 tijm

  • 2 blaadjes 2 gedroogde laurier

  • balsamico-azijn

Bereiding

  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2cm en bestrooi met zout en versgemalen peper.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan, bak hierin het vlees rondom bruin aan en haal het vlees uit de pan; zet opzij.
  • Voeg waar nodig wat olijfolie toe aan de pan en bak hierin de bleekselderij, wortel en sjalot ongeveer 10 minuten tot alles zacht is.
  • De knoflook mag de laatste 3 minuten ook in de pan.
  • Meng hier het vlees weer doorheen, samen met de tomatenpuree.
  • Roer de bloem erdoor.
  • Voeg de tomaten, wijn en bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Leg hier de rozemarijn, tijm en laurier op; ik vind het makkelijk om dit met keukentouw aan elkaar te binden zodat je het er later eenvoudig uit kunt halen.
  • Zet het vuur laag en laat dit 3 uur met het deksel op de pan stoven. Roer af en toe kort en voeg water toe als dit nodig is.
  • Als het vlees mals is laat je de pan nog een half uurtje zonder deksel staan zodat de saus iets inkookt.
  • Verwijder de kruiden.
  • Breng op smaak met lekker wat versgemalen zwarte peper en een scheutje balsamico-azijn.
  • In die tijd kook je de pappardelle volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet de pappardelle af, stop terug in de pan waarin je de pasta hebt gekookt en schep hier lekker wat ragù bij.
  • Snijd de peterselie grof en meng de helft hierdoor.
  • Schep de pappardelle op een bord of in een schaaltje, bestrooi met de rest van de peterselie en met Parmezaanse kaas.
  • Buon appetito!

Tip

  • Gooi nooit het korstje van je Parmezaanse kaas weg! Voeg dit toe aan de saus (tegelijk met de kruiden), de korst geeft veel smaak af. Je hoeft niet eens meer Parmezaan te raspen. Al mag meer natuurlijk altijd…

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.