62°C ei met kataifi en beukenzwam

62°C ei met kataifi en beukenzwam

In de vakantie heb ik (uiteraard) veel lekkere gerechten op, inspiratie opgedaan en mooie producten gekocht. Een van de gerechten die ik maar niet kan vergeten is dit heerlijke voorgerecht. Hoog tijd voor mijn eigen versie dus! Het recept van de chef ken ik niet dus ik moest het doen met mijn herinnering en natuurlijk wat improvisatie.

Ik kies ervoor om 2 eieren per persoon te gebruiken, met dit recept mag je best uitpakken. En zoals altijd, maak er je eigen versie van. Varieer bijvoorbeeld met de paddestoelen als je geen beukenzwam kunt krijgen.

Dit gerecht kost tijd, vooral wachttijd. Perfect voor in het weekend dus. Ik at het als een voorgerecht maar als je iemand dit als ontbijt voorschotelt is een fantastische dag bijna gegarandeerd. Kortom, punten scoren!

In plaats van de eieren sous-vide te garen kun je ze ook pocheren. Mocht je de tools en tijd hebben raad ik je aan om de tijd te investeren, het resultaat is verbluffend.

Specifieke tools
– Sous-vide set
– Kookringen (ik gebruikte ze van 6cm)

Ingrediënten voor 2 personen
– 4 verse eieren
– 1 bakje beukenzwam (150gr)
– 80gr kataifi (laat het me weten als je een kleinere verpakking dan 450gr vindt…)
– 50gr roomboter
– Tuinkers en/of Red Mustard Cress

62°C ei met kataifi en beukenzwam

Bereiding
Kataifi
– Laat de kataifi minimaal 2 uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen conform de instructie op de verpakking.
– Verwarm de oven voor op 180°C.
– Smelt 40gr roomboter en meng dit met de kataifi.
– Nu je handen toch vet zijn kun je hiermee mooi de kookringen aan de buitenkant invetten.
– Wikkel hier de kataifi ‘luchtig’ omheen.
– Bak de kataifi in ongeveer 20 minuten goudbruin en krokant (afhankelijk van je oven korter of langer).
– Laat buiten de oven even afkoelen en schuif de kataifi dan heel voorzichtig van de ringen af.

Eieren
– Stel de sous-vide in op 62°C en gaar hierin de eieren 2 uur lang.
– Leg de eieren direct in ijswater en leg dan opzij tot het opdienen.

Tip: Knip wat kleine gaatjes onderin een vacuumzak en leg hier de eieren in zodat ze niet door de hele bak rollen of tegen het (hete) warmte-element liggen.

Beukenzwam
– Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak hierin de paddestoelen tot ze beginnen te kleuren en lekker zacht worden; dit duurde bij mij zo’n 5 minuten.

Opmaak
– Verdeel de paddestoelen over de borden.
– Zet hierop een nestje kataifi.
– Tik met de platte kant van een mes net boven het midden van het ei om de schaal voorzichtig te breken. Verwijder heel voorzichtig de schil en laat het ei zachtjes in het midden van het nestje vallen.
– Bestrooi met zout en versgemalen peper.
– Voeg wat tuinkers en/of cress toe en dien op.

Eet smakelijk!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt