Teriyaki ‘risotto’ van parelcouscous, shiitake & zalm

Waar het idee van dit gerecht vandaag komt durf ik niet te zeggen. Wél dat ik het superlekker vond en daarom hoog tijd om het recept hier te plaatsen. Een heerlijke combinatie van smaken waarmee je ook lekker kunt variëren. Dit keer maakte ik het bijvoorbeeld met pompoen omdat ik daar nog een halve van had liggen, de vorige keer met knolselderij. Geef er dus lekker een eigen twist aan!

Teriyaki ‘risotto’ van parelcouscous, shiitake & zalm

5 van 2 stemmen
Gang: HoofdgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Wachttijd

1

uur 
Bereidingstijd (indicatie)

40

minuten

Tools:
– Kookring (voor de opmaak)

Ingrediënten

  • Voor de zalm
  • 2 stukken zalm van ongeveer 150-200gr per stuk

  • 50 ml sojasaus

  • 1 el bruine basterdsuiker

  • 1 mespunt knoflookpoeder

  • 1 mespunt gemberpoeder

  • 1 el honing

  • 1 ei

  • Bloem

  • 3 el panko

  • 2 tl zwarte sesamzaadjes

  • Voor de ‘risotto’ van parelcouscous
  • 0,5 l kippenbouillon

  • 25 ml sojasaus

  • 25 gr bruine basterdsuiker

  • 1 tl sesamolie

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 1 teentje knoflook, fijngesneden

  • 0,5 rode peper (naar smaak), fijngesneden

  • 100 gr parelcouscous

  • 1 kleine prei, fijngesneden en gewassen

  • 100 gr pompoen, in fijne brunoise gesneden

  • 20 gr Parmezaanse kaas

  • 0,5 bakje koriander

  • En verder…
  • 50 gr shiitake

  • 150 ml Griekse yoghurt

  • 1 limoen

  • Optioneel: kruidenolie

Bereiding

  • Zalm
  • Meng de sojasaus met de suiker, honing, knoflookpoeder en gemberpoeder.
  • Marineer hier de (eventueel geportioneerde) zalm minimaal een uur in.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de panko met de sesamzaadjes.
  • Kluts het ei en zet drie bakjes naast elkaar met op volgorde bloem, ei en panko. 
  • Om de zalm aan 1 kant te paneren leg je de zalm achtereenvolgens op die ene kant in de bloem, dan het ei en dan de panko. Als je de korst wat te dun vindt kun je dit nog een keer herhalen.
  • Gaar de zalm in zo’n 15 minuten in de oven.
  • ‘Risotto’
  • Meng de sojasaus, suiker en sesamolie door de kippenbouillon en verwarm deze.
  • Fruit het sjalotje, de knoflook en eventueel rode peper.
  • Voeg de parelcouscous toe en bak even mee.
  • Schep daarna de bouillon erbij en herhaal dit steeds wanneer het vocht is opgenomen; dit duurt ongeveer 12 minuten op middelhoog vuur. Je wilt de structuur van de parelcouscous nog voelen, beetgaar dus.
  • Voeg de prei en pompoen de laatste 5 minuten toe.
  • Snijd de koriander grof.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de Parmezaanse kaas en de koriander toe; laat dan 2 minuten rusten met het deksel op de pan.
  • En verder…
  • Bak de shiitake zo’n 5 minuten in olijfolie. Niet te lang, dan worden ze taai.
  • Meng de Griekse yoghurt met rasp van 1 limoen en een scheutje olijfolie.
  • Doe dit over in een knijpflesje zodat je mooie dotjes kunt maken.
  • Opmaak
  • Zet een kookring op het bord en schep hierin de parelcouscous; druk goed aan zodat de vorm blijft.
  • Leg hier de zalm op.
  • Plaats enkele dotjes Griekse yoghurt op de zalm, leg hier de shiitakes op en dek af met wat blaadjes koriander.
  • Schenk een klein beetje bouillon om de risotto heen, eventueel met wat kruidenolie.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Reacties zijn gesloten.