Salade met gerookte kip, avocado en Doritos

Een heerlijk frisse salade voor op een warme zomerdag of gewoon als je zin hebt in iets verfrissends. Bomvol heerlijke smaken, mooie kleuren en verschillende structuren; hier scoor je gegarandeerd punten mee! Het gerecht is lauwwarm dus geen stress en uiteraard pas je dit gerecht naar eigen smaak aan.

De meeste tijd ben je kwijt aan het maken van de dragonolie, het is handig om dit al iets eerder te doen. De olie is, afgesloten, zomaar een paar weken houdbaar dus maak gerust iets meer.

Salade met gerookte kip, avocado en Doritos

0 van 0 stemmen
Gang: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

40

minuten

Tools:
– Passeerdoek
– Staafmixer
– Knijpflesje
– Parisienneboor, de kleinste die je kunt vinden
– Kookring met een diameter van 6cm

Ingrediënten

  • Dragonolie

  • 1 avocado

  • 0,5 limoen, het sap

  • 1 el crème fraîche

  • 1 el gladde mosterd (Dijon)

  • 1 klontje roomboter

  • 1 klein sjalotje, fijngesnipperd

  • 40 gr rucola

  • 1 gerookte kipfilet

  • 0,5 komkommer

  • 6 el Griekse yoghurt

  • Doritos, in je favoriete smaak

  • Als je hier aan kunt komen: Borage Cress, eetbare goudsbloem en gerookte olijfolie

Bereiding

  • Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Stop het vruchtvlees in een (smalle) maatbeker en voeg hier de crème fraîche, mosterd en limoensap aan toe.
  • Zet de staafmixer hierin en mix tot je créme helemaal glad is; duw dan door een zeef zodat er geen stukjes overblijven.
  • Schep over in het spuitflesje en zet opzij.
  • Snijd met de parisienneboor mooie rondjes uit de komkommer (of snij blokjes als je geen parisienneboor hebt).
  • Verkruimel wat tortillachips in een keukenpapiertje.
  • Meng heel voorzichtig de yoghurt met 2 eetlepels dragonolie. Je wilt dat het nog een beetje van elkaar gescheiden blijft.
  • Verwijder de harde steeltjes van de rucolablaadjes.
  • Snijd de kipfilet in dunne plakjes en trek met twee vorken uit elkaar zodat je ‘pulled chicken’ krijgt.
  • Smelt een klontje boter in een pan en fruit de sjalot aan. Voeg dan de rucola toe, laat even stoven en haal van het vuur als de rucola geslonken is. Schep voordat je de borden opmaakt op een keukenpapiertje zodat het overtollige vocht verdwijnt.
  • Verwarm wat olijfolie (middelhoog) en voeg hier de gerookte kipfilet aan toe om deze een klein beetje op temperatuur te brengen. Lauwwarm is perfect!
  • Opmaak
  • Zet de kookring in het midden van het bord. Bouw hier omheen de salade op, ik gebruikte deze volgorde:
    – Rucola met sjalot
    – Gerookte kip
    – Een paar druppels gerookte olijfolie
    – Doritocrumble
    – Avocadocrème
    – Komkommerballetjes
    – Bloemblaadjes en cress
  • In het midden schep je vervolgens de yoghurt met dragonolie en dan is het tijd om te genieten!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.