Salade met gerookte kip, avocado en Doritos

Een heerlijk frisse salade voor op een warme zomerdag of gewoon als je zin hebt in iets verfrissends. Bomvol heerlijke smaken, mooie kleuren en verschillende structuren; hier scoor je gegarandeerd punten mee! Het gerecht is lauwwarm dus geen stress en uiteraard pas je dit gerecht naar eigen smaak aan.

De meeste tijd ben je kwijt aan het maken van de dragonolie, het is handig om dit al iets eerder te doen. De olie is, afgesloten, zomaar een paar weken houdbaar dus maak gerust iets meer.

Specifieke tools
– Passeerdoek
– Staafmixer
– Knijpflesje
– Parisienneboor, de kleinste die je kunt vinden
– Kookring met een diameter van 6cm

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de dragonolie
– 3 pakjes dragon van 15gr (je wilt het tenslotte proeven!)
– 300ml zonnebloemolie

Voor de avocadocrème
– 1 avocado
– Sap van een halve limoen
– 1el crème fraîche
– 1el dijon mosterd (glad)

En verder
– 1 klontje roomboter
– 1 klein sjalotje, fijngesnipperd
– 40gr rucola
– 1 gerookte kipfilet
– Halve komkommer
– 6el Griekse yoghurt
– Doritos, in je favoriete smaak
– Als je hier aan kunt komen: Borage Cress, eetbare goudsbloem en gerookte olijfolie

Bereiding
Dragonolie
Blancheer de dragon een paar seconden en koel direct terug op ijskoud water. Knijp goed uit en snijd de dragon grof.
Schenk de zonnebloemolie in de blender en voeg de dragon toe. Blend dit gerust een minuut of twee, tot de dragon helemaal fijngehakt is. Laat dit door een passeerdoek lopen en herhaal dit als er toch nog wat dragon meekomt. De tweede keer doe ik de doek het liefst dubbel.
(Een koffiefilterzakje schijnt ook te werken maar dat heb ik nog nooit geprobeerd)

Avocadocrème
Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Stop het vruchtvlees in een (smalle) maatbeker en voeg hier de crème fraîche, mosterd en limoensap aan toe. Zet de staafmixer hierin en mix tot je créme helemaal glad is; duw dan door een zeef zodat er geen stukjes overblijven.
Schep over in het spuitflesje en zet opzij.

Door met de rest
– Snijd met de parisienneboor mooie rondjes uit de komkommer (of snij blokjes als je geen parisienneboor hebt).
– Verkruimel wat tortillachips in een keukenpapiertje.
– Meng heel voorzichtig de yoghurt met 2 eetlepels dragonolie. Je wilt dat het nog een beetje van elkaar gescheiden blijft.
– Verwijder de harde steeltjes van de rucolablaadjes.
– Snijd de kipfilet in dunne plakjes en trek met twee vorken uit elkaar zodat je ‘pulled chicken’ krijgt.
– Smelt een klontje boter in een pan en fruit de sjalot aan. Voeg dan de rucola toe, laat even stoven en haal van het vuur als de rucola geslonken is. Schep voordat je de borden opmaakt op een keukenpapiertje zodat het overtollige vocht verdwijnt.
– Verwarm wat olijfolie (middelhoog) en voeg hier de gerookte kipfilet aan toe om deze een klein beetje op temperatuur te brengen. Lauwwarm is perfect!

Opmaak
Zet de kookring in het midden van het bord. Bouw hier omheen de salade op, ik gebruikte deze volgorde:
– Rucola met sjalot
– Gerookte kip
– Een paar druppels gerookte olijfolie
– Doritocrumble
– Avocadocrème
– Komkommerballetjes
– Bloemblaadjes en cress

In het midden schep je vervolgens de yoghurt met dragonolie en dan is het tijd om te genieten!