Risotto met kabeljauw

Vorige week kocht ik een sous-vide set, iets wat al lang op mijn wishlist stond. Dit keer gaarde ik er kabeljauw mee, een vis waarmee ik een beetje een haat-liefdeverhouding heb. Vaak vind ik het te droog en eerlijk gezegd hou ik meer van een zachtere vis zoals zalm.

Maar… Door hem sous-vide te garen vond ik hem een stuk lekkerder! Nu nog op zoek naar de beste smaakmakers, dit was een prima start!

Mis je de tools (nog)? Je kunt de kabeljauw natuurlijk ook bakken, stomen of langzaam garen in de oven.

Specifieke tools
– Sous-vide set
– Kookring (voor de opmaak)

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de risotto
– 1 sjalotje
– 1 teentje knoflook
– 150gr risottorijst (bijv. Arborio)
– Scheutje witte wijn
– 0,5l kippenbouillon
– 20gr geraspte Parmezaanse kaas
– 1 klontje boter

Voor de kabeljauw
2 kabeljauwhaasjes
– 8 blaadjes salie (of iets minder als ze heel groot zijn)

Voor de garnering
– 10 korenaarasperges
– Klein handje verse doperwten
– Affilla Cress (van Koppert Cress)

Bereiding
Kabeljauw
– Dep de kabeljauw droog en stop dit samen met de salie, wat peper, zout en olijfolie in een zak. Zorg dat de stukken vis niet strak tegen elkaar aan liggen en vacumeer.
– Gaar de kabeljauw sous-vide 30 minuten op 45ºC.

Risotto
– Verhit een pan op middelhoog vuur. Ik gebruik het liefst een RVS hapjespan.
– Fruit de sjalot en knoflook in wat olijfolie, ongeveer 2 minuten.
– Voeg de rijst toe en bak even door tot deze glazig wordt.
– Blus af met een scheutje witte wijn en laat de rijst dit opnemen.
– Voeg vervolgens steeds wat bouillon toe wanneer de rijst het vocht heeft opgenomen en blijf regelmatig roeren. Dit duurt zo’n 18 minuten (proef vanaf 15 minuten regelmatig!).
– Haal als jij de rijst goed vindt van het vuur, voeg de Parmezaanse kaas en boter toe en laat een paar minuten rusten met het deksel op de pan.

Garnering
– Kook de doperwten 5 minuten in licht gezouten water en spoel af met koud water. Zet opzij tot gebruik.
– Blancheer de korenaarasperges 3 minuten en laat even uitlekken op keukenpapier.

Opmaak
Zet een kookring in het midden van het bord en doe hier de risotto in. Druk het een klein beetje aan met een lepel en druk de randen iets verder naar beneden (die komen omhoog als je de ring verwijdert). Verdeel hier wat doperwten over en daarna de asperges.
Leg hier de kabeljauw op (eerst even op een keukenpapiertje zodat het geen soep wordt) en garneer met de cress.

Eet smakelijk! En laat je me weten wat je van dit recept vond? Dat kan bij mijn Insta-post.