Roodbaars met maïs en tomaat

Met een paar mooie nazomerdagen voor de boeg (volgende week gaan we richting de 30°C) vond ik het een mooi moment voor een zomers bordje. De visboer had mooie roodbaarsfilets liggen dus daar ging ik mee aan de slag. Ik kan je vast verklappen dat de bereiding in dit recept fantastisch is, al zeg ik het zelf… Het is ook tof om te zien hoe de vis gaart terwijl je hem aroseert.

De verschillende onderdelen in dit gerecht dragen bij aan het zomerse karakter: een frisse salsa, maïscrème en geroosterde tomaatjes uit de oven. Het kost wat tijd maar dit is het zeker waard. Geef er lekker je eigen twist aan en laat het zeker ff weten als je dit maakt (op Instagram).

Roodbaars met maïs en tomaat

0 van 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtMoeilijkheidsgraad: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

1

uur 

Tools:
– Blender
– Gasbrander of crème brulée brander

Ingrediënten

  • 2 verse maiskolven

  • 0,5 l kippenbouillon

  • 250 gr romaatjes (kleine romatomaten)

  • Balsamico

  • Gedroogde oregano

  • 0,5 rode ui, ragfijn gesnipperd

  • 0,5 rode peper, ragfijn gesneden

  • Zest en sap van 0,5 limoen

  • tl suiker

  • Rode wijnazijn

  • 5 takjes koriander

  • 2 Roodbaarsfilets

  • Roomboter

  • 1 teentje knoflook

  • Affilla cress (doperwt) – optioneel

Bereiding

  • Maiscreme
  • Kook de maïskolven in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Snij de korrels van de kolven en hou een paar mooie stukken apart om straks te roosteren.
  • Weeg de korrels af en doe in de blender. Voeg grofweg de helft in gewicht aan kippenbouillon toe en draai fijn. Voeg nog wat toe waar nodig.
  • Duw dit door een zeef en kook het een beetje in tot de crème iets steviger maar nog wel zalvig is.
  • Zet opzij en verwarm voor je het gebruikt.
  • Geroosterde tomaten
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Knip trosjes van 3 tomaten per persoon af.
  • Meng wat olijfolie met een scheutje balsmico, een mespunt gedroogde oregano en wat peper en zout.
  • Leg de tomaatjes in een ovenschaal en giet hier het mengsel overheen. Besprenkel eventueel met nog wat extra olijfolie.Rooster de tomaatjes 1 uur in de oven en laat dan even afkoelen.
  • Rooster de tomaatjes 1 uur in de oven en laat dan even afkoelen.
  • Salsa
  • Ontvel de resterende tomaatjes (minimaal 5) op de volgende manier: snij ze onderaan kruislings in. Breng een pan water aan de kook en leg de tomaatjes hierin. Na zo’n 20 seconden haal je ze eruit en leg je ze in ijskoud water. Haal het velletje eraf.
  • Snij de tomaatjes in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de tomaten dan ragfijn.
  • Snij de steeltjes van de koriander fijn, net als de blaadjes.
  • Meng de tomaat, rode peper, rode ui, limoen, suiker en koriander met een scheut extra vierge olijfolie. Breng op smaak met wat peper, zout en een scheutje rode wijnazijn,
  • Zet opzij tot gebruik.
  • Gebrande mais
  • Besprenkel de apartgehouden maïs met wat olijfolie, leg op een hittebestendig plateau/schaal en rooster ze kort met een gasbrander.
  • Roodbaarsfilets
  • Maak de filets schoon en snij in in mooie porties; 2 stukken per persoon.
  • Bestrooi aan beide kanten met wat zout en laat een kwartiertje staan.
  • Dep de vis droog en veeg eventueel wat achtergebleven zout eraf.
  • Verhit olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de vis op de huidkant.
  • Voeg een flinke klont roomboter toe, plet een teen knoflook en doe die ook in de pan.
  • Schep met een lepel steeds wat boter over de vis, dit noem je aroseren. Ga door tot ook de ‘bovenkant’ van de vis mooi gaar is.
  • Leg de vis op een keukenpapiertje en ga direct door naar het opmaken.
  • Opmaken
  • Schep de helft van de maïscrème in het midden van het bord en smeer dit iets uit in een ronde vorm.
  • Doe hier wat van de salsa in tot er een smalle rand van maïscrème overblijft.
  • Leg hier de vis op, met de huidkant naar boven.
  • Verdeel de geroosterde tomaatjes en de gebrande maïs over het bord.
  • Leg hier een paar takjes cress bij et voila; eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.