Langoustine, mandarijn en soja

Als je in de winkel of bij de visboer langoustines ziet liggen is mijn vriendelijke doch dringende advies om er een paar mee te nemen. Ik vind ze lekkerder dan een ‘gewone’ kreeft, het vlees is delicater.

Toen ik ze zag liggen ontstond er een idee in mijn hoofd, dit recept is het resultaat. En ik heb er niet voor niets een recept van gemaakt, het was dus een succes!

Gebruik in dit gerecht het liefst echt de Tomasu sojasaus. Een mooi, Rotterdams product met een heel specifieke smaak die dit gerecht naar een hoger niveau tilt. Niet gesponsord, ik ben gewoon fan.

De langoustines heb ik gegrild op de BBQ maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon in een koekenpan, dan bak je ook ongeveer 1 minuut per kant.

Specifieke tools
– 6 sateprikkers
– Keukenkwast

Ingrediënten voor 2 personen
– 6 langoustines (als ze heel klein zijn neem je er 8)
– 3 mandarijnen
– 2el extra vierge olijfolie (ik gebruikte een versie met wat chili, klik)
– 30ml Tomasu sojasaus
– 20ml mirin
– 0,5tl gembersiroop
– 0,5el honing
– Half teentje knoflook, fijngehakt
– 2 oesterbladeren

Bereiding
– Laat de sateprikkers een uurtje weken in lauwwarm water.
– Steek de BBQ aan en breng hem op ongeveer 180°C.
– Maak de langoustines schoon, je hebt voor dit gerecht alleen de staarten nodig. Van de rest kun je een saus of soep maken. Vergeet bij het schoonmaken het darmkanaal niet te verwijderen, die wil je niet eten.
– Schuif de langoustines heel voorzichtig op de sateprikkers, dan blijven ze mooi recht, en leg op een bord.
– Meng de sojasaus, mirin, honing, gembersiroop en knoflook, kwast de langoustines hiermee in zodat ze licht marineren.
– Maak ondertussen de vinaigrette: pers 2 mandarijnen uit en meng dit met 2 el extra vierge olijfolie. Breng eventueel op smaak met een beetje zout.
– Van de laatste mandarijn snij je partjes, zonder het vliesje. Je hebt er maar 2 of 3 per bord nodig.
– Grill de langoustines op de BBQ, 1 minuut per kant. Smeer terwijl je ze grilt af en toe in met wat marinade.
– Als je ze van de BBQ haalt leg je ze op een bord en bestrijk je ze weer met marinade.

Opmaak
– Schenk een paar eetlepels van de mandarijnvinaigrette in het midden van het bord.
– Leg hier de langoustines op, eerst één in het midden en dan links en rechts – met wat hoogteverschil – de andere stukken. Laat er een klein beetje ruimte tussen.
– Steek hier de mandarijnpartjes tussen.
– Leg het oesterblad bovenop de langoustines.

Eet smakelijk!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt