Ravioli met kastanjechampignons en roomsaus

Zelf gevulde pasta maken geeft zoveel voldoening. Je begint met het maken van deeg en natuurlijk een superlekkere vulling. Dat komt uiteindelijk bij elkaar en tovert een glimlach op je gezicht. Bij deze versie is dat niet anders dus hoog tijd voor weer een nieuw recept.

Ik maakte deze ravioli met wat ik nog in huis had op zondagavond (geen zin om boodschappen te doen…) en het leverde een heerlijke variant op.

Specifieke tools
– Keukenmachine
– Deegroller
– Pastamachine
– Stekerset

Ingrediënten voor 2 personen
Voor het deeg
– 150gr tipo 00-bloem
– 50gr semolinabloem
– 1 ei

Voor de vulling
– 125gr kastanjechampignons
– 1 sjalotje, fijngesnipperd (écht fijn)
– 1 teentje knoflook, fijngesnipperd (idem)
– 1tl rode wijnazijn

Voor de roomsaus
– 1 sjalotje, in halve ringen gesneden
– 1/2 tl gedroogde tijm
– Sap van 1 citroen
– 125ml kookroom
– 1 mespuntje gerookt paprikapoeder

Voor de finishing touch
– 1tl geroosterde pijnboompitten
– Parmezaanse kaas
– Paar blaadjes rucola of, als je eraan kunt komen, vene cress

Bereiding
Het deeg
– Meng beide soorten bloem en het ei met een vork tot alles aan elkaar begint te plakken. Ga verder met je handen en kneed het geheel tot een flexibel deeg in 5-10 minuten. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het deeg te droog is.
– Verpak in vershoudfolie en laat een half uur op kamertemperatuur rusten.

De vulling
– Maak de kastanjechampignons schoon en hak ze fijn in de keukenmachine.
– Fruit het sjalotje en de knoflook aan in wat olijfolie en voeg dan de fijngehakte kastanjechampignons toe.
– Bak tot vrijwel al het vocht verdampt is en zet opzij om af te koelen.

De ravioli
– Strooi wat bloem op je werkblad en rol hierop de pasta uit.
– Draai dit door de pastamachine, stap voor stap. Begin op de dikste stand en ga per stand omlaag tot stand 2.
– Leg een pastavel op een snijplank en verdeel deze in je hoofd horizontaal in tweeën. Bepaal met een steekring hoeveel ruimte je per ravioli nodig hebt (niet doordrukken!) en schep in het midden van iedere te maken ravioli een theelepel vulling.
– Maak de randen vochtig met water en vouw de bovenste helft over de onderste helft: over de vulling heen.
– Duw voorzichtig de lucht eruit en duw dan aan met de ‘zachte’ kant van de steker.
– Pak een steker die ene maatje groter is en steek de ravioli uit.
– Druk de randen goed aan en leg op een met bloem gestrooid bord.
– Als je klaar bent kun je ze afdekken met vershoudfolie tot gebruik.
– Kook ravioli 4 minuten in goed gezouten water (10gr op 1l).

De roomsaus
– Fruit de sjalot en tijm aan in olijfolie.
– Blus af met het citroensap en schenk de room erbij.
– Laat dit een paar minuten koken.
– Schenk door een zeef in een ander pannetje en voeg dan het gerookte paprikapoeder toe.
– Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Opmaak
– Schep wat saus in het midden van het bord en leg hier de gekookte ravioli op.
– Strooi hier de geroosterde pijnboompitten overheen.
– Rasp Parmezaanse kaas boven de ravioli.
– Decoreer met wat blaadjes rucola en/of cress.
– Besprenk met wat extra vierge olijfolie.

Buon appetito!