Biefstuk tataki met ponzusaus en radijs

Als je niet thuis bent in een ‘vreemde’ keuken is het altijd een goed idee om het recept van een ander te gebruiken als basis. Op Instagram raakte ik met Recepten Ninja in gesprek; we maken allebei een gerecht op basis van het recept van de ander. Een mooi moment om eens iets Japans te maken dus!

Er staan meerdere Japanse recepten op zijn site, ik koos voor de biefstuk tataki. Leuk om te maken en superlekker! Uiteraard met een paar kleine tweaks…

Doe je mee?

Biefstuk tataki met ponzu en radijs

5 van 1 vote
Gang: VoorgerechtCuisine: JapansMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

45

minuten

Tools
– Staafmixer (voor de mayonaise)
– Mandoline (voor de radijs, kan ook met een mes)

Ingrediënten

  • Ponzusaus
  • 1,5 el yuzusap

  • 1 el rijstazijn

  • 30 ml Tomasu sojasaus

  • 1 el mirin

  • 1 el sake

  • 1 tl suiker

  • 1 el katsuobushi (bonito flakes)

  • 2 cm kombu (vierkant)

  • Peterseliemayonaise
  • 350 ml peterselie-olie

  • 1 ei

  • 1 tl citroensap

  • 1 tl mosterd

  • En verder
  • 2 biefstuk van zo’n 100gr per stuk

  • 1 groene radijs (een andere soort mag natuurlijk ook; deze vind ik in dit gerecht het mooist)

  • sesamzaadjes

  • tarwegras (optioneel)

  • Oost-Indische kers (optioneel)

Bereiding

  • Ponzusaus
  • Meng de volgende ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook, laat een minuutje koken tot de suiker is opgelost en de alcohol verdampt: yuzusap, rijstazijn, sojasaus, mirin, sake en suiker.
  • Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen.
  • Voeg de katsuobushi toe.
  • Veeg het stukje kombu met een vochtig keukenpapiertje schoon en voeg toe aan de saus.
  • Laat dit minimaal een uur buiten de koelkast staan, zeef en zet opzij tot gebruik.
  • Peterselie-mayonaise
  • Doe de peterselie-olie, het ei, het citroensap en de mosterd in een maatbeker samen met een beetje peper en zout.
  • Zet hier de staafmixer in en mix op de hoogste stand. Binnen 10 seconden heb je een prachtige mayonaise.
  • Zet opzij tot gebruik.
  • Biefstuk
  • Kruid de biefstuk met peper en zout.
  • Zet een bak ijswater klaar.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Bak de biefstuk rondom op hoog vuur mooi bruin, grofweg 2 minuten per lange kant en dan nog een minuutje per zijkant. Zorg dat hij mooi dichtgeschroeid is.
  • Haal de biefstuk uit de pan en doe in het ijswater zodat de garing direct stopt.
  • Na een minuutje haal je hem eruit en leg je de biefstuk op keukenpapier; dep droog.
  • Snij de biefstuk in plakjes. Hoe dunner, hoe lekkerder. Op de foto’s zijn ze net iets te dik maar dit was de mooiste foto… 🙂
  • Zet de plakjes tegen elkaar aan, alsof hij niet gesneden is, en bestrooi met wat sesamzaadjes.
  • Garnituur
  • Snij de radijs in flinterdunne plakken en snij hier vervolgens rechthoeken van, even breed als het vlees. Zorg dat ze allemaal even groot zijn. Je hebt 1 plakje radijs minder nodig dan dat je plakjes vlees hebt.
  • Opmaak
  • Leg dakpansgewijs het vlees en de radijs om-en-om op het bord. De linkerkant van het vlees moet in het midden van je bord liggen. De radijs heeft een ‘inspringing’ zodat hij rechts wat uitsteekt.
  • Knip het tarwegras net iets langer dan de biefstuk en leg die op de radijs. Deze blaadjes lijn je uit op de rechterkant van de biefstuk.
  • Zet links van het midden van het bord een dot mayonaise of, nog mooier, een quenelle zoals je op de foto ziet.
  • Leg hier een takje Oost-Indische kers bij.
  • Schenk aan tafel de ponzusaus in het midden van het bord.
  • Eet smakelijk!

Tip

  • De mayonaise kun je een paar dagen bewaren. Het is natuurlijk gemaakt met rauw ei. Kijk en ruik altijd of hij goed is voordat je het gebruikt.
  • Je houdt veel katsuobushi over. Nu je ook al kombu hebt kun je daar zelf dashi van maken en dat in kleine porties invriezen. #nowaste

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.