Linguine met gehaktballetjes in tomatensaus

Een iets minder bijzonder maar gewoon heel erg lekker gerecht. Want wie houdt er nu niet van gehaktballen in tomatensaus? En dat dan met pasta, perfect toch?

Terwijl ik dit gerecht maakte heb ik een paar handige filmpjes gemaakt, die vind je op mijn Instagram in de hoogtepunten. Dit recept maakte ik uit de losse pols, ik raad je aan dat ook te doen; zo ontdek je nog eens lekkere gerechten.

Linguine met gehaktballetjes in tomatensaus

5 van 1 vote
Gang: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

1

uur 

Tools:
– Staafmixer of blender
– Spiraalsnijder

Ingrediënten

  • 300 gr half-om-halfgehakt

  • 1 sjalot

  • 1 ei

  • Paneermeel

  • Cayennepeper

  • Balsamico

  • Mosterd

  • 1 blik San Marzanotomaten

  • 0,5 winterpeen

  • 1 courgette

  • 1 rode ui

  • 150 gr linguine

  • 1 teen knoflook

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden

  • 1 laurierblad

  • 1 runderbouillonblokje

  • Chili flakes

  • Rode wijnazijn

  • Parmezaanse kaas

  • Verse basilicum

Bereiding

  • Gehaktballen
  • Snipper de sjalot en meng met het gehakt, 1tl mosterd, het ei, 3el paneermeel, een snuf cayennepeper en een scheutje balsamico. Tot slot wat versgemalen zwarte peper en een snufje zout.
  • Draai met vochtige handen mooie gehaktballen ter grootte van pingpongballen.
  • Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast.
  • Saus
  • Snipper de rode ui, schil de winterpeen en snij in blokjes.
  • Pureer de tomaten met een staafmixer of blender, vul het blik voor de helft met water.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en winterpeen.
  • Snijd de knoflook fijn en voeg samen met de Italiaanse kruiden en chili flakes naar smaak toe. Laat even meebakken.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee zodat het ontzuurt. Voeg dan 1tl mosterd toe en roer door.
  • Schenk de tomaten en het water hierbij, breng zachtjes aan de kook.
  • Het laurierblad mag in de pan, samen met een scheutje rodewijnazijn en het bouillonblokje (verkruimeld).
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat een half uurtje zachtjes sudderen terwijl je af en toe roert.
  • En verder
  • Snijd de courgette in slierten met een spiraalsnijder of snij hem in blokjes.
  • Verhit wat olijfolie in een pan en bak de courgette beetgaar, dat duurt een paar minuten. Breng op smaak met peper en zout, laat dan op een keukenpapiertje uitlekken.
  • Haal een papiertje door de pan en doe er opnieuw olijfolie in, hierin bak je de gehaktballen goudbruin.
  • De pan met ballen mag even van het vuur, zo voorkom je dat de saus tegen het plafond spettert. 
  • Schenk de saus bij de gehaktballen en laat zo’n 10 minuten zachtjes sudderen; draai de ballen af en toe om.
  • Kook ondertussen de linguine in ruim gezouten water (10gr/l) en giet af.
  • Schep de ballen op een bord en voeg de pasta en courgette toe aan de saus, meng dit door elkaar.
  • Met een serveertang schep je de pasta op (of, als je fancy wilt doen, met een grote pincet en een soeplepel). Hier leg je de ballen op. Rasp hier lekker wat parmezaan overheen en maak het af met wat blaadjes basilicum.
  • Buon appetito!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.