Linguine met gehaktballetjes in tomatensaus

Een iets minder bijzonder maar gewoon heel erg lekker gerecht. Want wie houdt er nu niet van gehaktballen in tomatensaus? En dat dan met pasta, perfect toch?

Terwijl ik dit gerecht maakte heb ik een paar handige filmpjes gemaakt, die vind je op mijn Instagram in de hoogtepunten. Dit recept maakte ik uit de losse pols, ik raad je aan dat ook te doen; zo ontdek je nog eens lekkere gerechten.

Specifieke tools
– Staafmixer of blender
– Spiraalsnijder

Ingrediënten voor 2 personen
– 300gr half-om-halfgehakt
– 1 sjalot
– 1 ei
– Paneermeel
– Cayennepeper
– Balsamico
– Mosterd
– 1 blik San Marzano tomaten
– 0,5 winterpeen
– 1 courgette
– 1 rode ui
– 150gr linguine
– 1 teen knoflook
– 1el tomatenpuree
– 1tl gedroogde Italiaanse kruiden
– 1 laurierblad
– 1 runderbouillonblokje
– Chili flakes
– Rode wijnazijn
– Parmezaan
– Verse basilicum

Bereiding
Gehaktballen
– Snipper de sjalot en meng met het gehakt, 1tl mosterd, het ei, 3el paneermeel, een snuf cayennepeper en een scheutje balsamico. Tot slot wat versgemalen zwarte peper en een snufje zout.
– Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast.

Saus
– Snipper de rode ui, schil de winterpeen en snij in blokjes.
– Pureer de tomaten met een staafmixer of blender, vul het blik voor de helft met water.
– Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en winterpeen.
– Snijd de knoflook fijn en voeg samen met de Italiaanse kruiden en chili flakes naar smaak toe.
– Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee zodat het ontzuurt. Voeg dan 1tl mosterd toe en roer door.
– Schenk de tomaten en het water hierbij, breng zachtjes aan de kook.
– Het laurierblad mag in de pan, samen met de rodewijnazijn en het bouillonblokje (fijngeknepen).
– Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat een half uurtje zachtjes sudderen terwijl je af en toe roert..

En verder
– Snijd de courgette in slierten met een spiraalsnijder of snij hem in blokjes.
– Verhit wat olijfolie in een pan en bak de courgette beetgaar, dat duurt een paar minuten. Breng op smaak met peper en zout, laat dan op een keukenpapiertje uitlekken.
– Haal een papiertje door de pan en doe er opnieuw olijfolie in, hierin bak je de gehaktballen goudbruin.
– Schenk de saus bij de gehaktballen en laat zo’n 10 minuten zachtjes sudderen; draai de ballen af en toe om.
– Kook ondertussen de linguine in ruim gezouten water (10gr/l) en giet af.
– Schep de ballen op een bord en voeg de pasta en courgette toe aan de saus, meng dit door elkaar.

Opmaak
Met een serveertang schep je op (of, als je fancy wilt doen, met een grote pincet en een soeplepel). Rasp hier lekker wat parmezaan overheen en maak het af met wat blaadjes basilicum.

Buon appetito!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt