Gerookte paling met knolselderij en limoen

Dit is me ff een lekker voorgerecht! En het ziet er ook nog eens tof uit, wat wil je nog meer? Het is een mooie start van je diner. Maak een kleine versie als amuse of een iets grotere als voorgerecht. Het gerecht is lekker fris maar ook mooi in balans door de zoete knolselderij en de vette vis.

Je bent wel even zoet dus: aan de slag!



Bij gerookte paling kun je een heerlijke Riesling proberen. De gerookte paling gaat namelijk het beste samen met een rijke wijn die niet te droog van smaak is.

De Riesling Trocken van Julian Faust uit het befaamde Rheingau – een zogenaamde “Gutswein” – is strak, droog en fris en past hier perfect bij.

Gerookte paling met knolselderij en limoen

5 van 11 stemmen
Cursus: Amuse, VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Wachttijd

3

uur 
Bereidingstijd

30

minuten

Tools:
– Blender/keukenmachine
– Spuitzak

Ingrediënten

  • 1 1 knolselderij

  • Roomboter

  • Voor de schiftsaus
  • 25 gr 25 bieslook

  • 60 gr 60 zonnebloemolie

  • 60 gr 60 slagroom

  • 50 gr 50 karnemelk

  • En verder
  • 100 gr 100 gerookte paling

  • 2 el 2 mayonaise

  • Limoengel

  • Komkommerkruid (optioneel)

Bereiding

  • Gepofte knolselderij
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Maak de knolselderij schoon maar laat de schil zitten.
  • Leg hem op een stuk aluminiumfolie, bestrooi met lekker wat versgemalen peper en zout en leg er een klont boter op. Pak de knolselderij goed in, gebruik gerust 3 lagen aluminiumfolie.
  • Gaar de knolselderij 3 uur lang in de oven en laat hem dan afkoelen.
  • Snij een plak van 1,5-2cm dik en snij hier – vlak voor het opdienen – rechthoeken van in dezelfde maat als de paling die hierop komt te liggen.
  • Schiftsaus
  • Snij de bieslook grof en verwarm samen met de zonnebloemolie tot zo’n 50°C. Draai dit helemaal glad in de blender (laat hem gerust 5 minuten draaien).
  • Leg een keukenpapiertje in een zeef boven een bakje en giet hier de olie op. Laat rustig uitlekken en zet de olie daarna afgedekt in de koelkast.
  • Meng de slagroom met de karnemelk en breng op smaak met zout en peper. Laat op kamertemperatuur komen.
  • Giet hier voor het opdienen (een deel van) de bieslookolie bij en roer dit er kort doorheen.
  • Limoengel
  • Meng het limoensap met de gembersiroop, het water, de suiker en de agar agar.
  • Breng dit aan de kook en laat 2 minuten koken.
  • Giet dit op een plateau of in een ovenschaal en laat een half uurtje in de koelkast opstijven.
  • Draai de gelei glad in een blender en doe de gel dan in een spuitzak. Leg opzij tot gebruik.
  • Verder
  • Snij mooie rechte stukken van de gerookte paling. Deze komen op de knolselderij te liggen. Laat op kamertemperatuur komen.
  • Draai de restjes glad in een blender of keukenmachine en meng met de mayonaise (de hoeveelheid mayonaise is naar smaak). Duw dit mengsel (evt.) door een zeef en vervolgens over in een spuitzak.
  • Opmaak
  • Je serveert dit gerecht op kamertemperatuur; de knolselderij heeft nog wel wat warmte in zich.
  • Leg de knolselderij in het midden van het bord en leg hier de paling op.
  • Zet hier een paar dotjes palingcrème op en vervolgens drie dotjes limoengel. Die kun je gerust over de palingcrėme zetten.
  • Leg hier dan een bloem op.
  • Roer de saus waar nodig nog even door en schenk die er aan tafel bij.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.