Tartelette met doperwt en limoen

Je weet inmiddels wel dat ik blij word van amuses. Die lekkere kleine hapjes als entree op het diner. Ik heb inmiddels een paar leuke varianten op de site staan en deze nieuwe versie in de vorm van een hartige tartelette is een heerlijke aanvulling.

Het is een lekker bros ‘koekje’ met daarin een frisse vulling van doperwten en limoen. Afgemaakt met wat eetbare bloemblaadjes uit de tuin is het een feestelijk en verrassend hapje. En als je het oranje blaadje van de Oost-Indische kers gebruikt heb je zelfs een verwijzing naar het EK, zo je wilt.

Voordat het deeg optimaal is heb je een paar pogingen nodig maar ook de eerste versies zijn al superlekker.
Aan de slag!

Tartelette met doperwt en limoen

0 van 0 stemmen
Gang: AmuseMoeilijkheidsgraad: Gevorderd
Porties

4

personen
Bereidingstijd

1

uur 

30

minuten

Tools:
– Deegroller
– Tartelette vormpjes (ik gebruik ze met een diameter van 5cm)
– Stekerset
– Blender
– Spuitzak

Ingrediënten

  • Voor de tartellette
  • 60 gr bloem

  • 40 gr ongezouten roomboter, in blokjes

  • 1 gr zout

  • 1 eidooier

  • Voor de doperwtencrème
  • 150 gr doperwten (mag uit de vriezer)

  • Kookroom

  • Voor de limoengel
  • 75 gr vers limoensap

  • 10 gr gembersiroop

  • 40 gr water

  • 40 gr suiker

  • 4 gr agar

  • Doperwtensalade
  • 1 handje doperwten (liefst vers)

  • 1 takje munt

  • Garnituur
  • Eetbare bloemblaadjes (bijv. korenbloem of Oost-Indische kers)

Bereiding

  • Tartelette
  • Meng de ingrediënten tot een deegbal, pak in met vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en rol voorzichtig het deeg dun uit.
  • Vet de tartelette vormpjes in met wat zachte boter (een kwastje is hierbij handig, niet noodzakelijk) en steek rondjes uit het deeg die groot genoeg zijn voor in de vormpjes.
  • Druk het deeg goed aan in de plooien van de vormpjes en laat een half uur rusten in de koelkast.
  • Bak de tartelettes in 25 minuten af op 170°C boven- en onderwarmte.
  • Limoengel
  • Meng alle ingrediënten goed, breng aan de kook en laat 2 minuten koken.
  • Giet in een ovenschaal en laat in de koelkast opstijven.
  • Draai dan glad in de blender en doe de gel over in een spuitzak.
  • Doperwtencrème
  • Kook de doperwten gaar in zo’n 7 minuten.
  • Giet af en draai de doperwten in een blender glad met wat kookroom. Voeg waar nodig steeds een beetje room toe tot je een gladde crème hebt.
  • Passeer de crème door een fijne zeef en doe in een spuitzak.
  • Doperwtensalade
  • Blancheer de doperwten 2 minuten en spoel ze af met koud water.
  • Dop de doperwten nog een keer door het buitenste vliesje te verwijderen.
  • Snij de muntblaadjes fijn.
  • Meng de doperwten en munt met wat limoengel, peper en zout.
  • Opmaak
  • Spuit een laag doperwtencrème in de tartelettes en leg hier wat van de ‘salade’ op.
  • Spuit hierop weer wat dotjes doperwtencrème en wat dotjes limoengel.
  • Verdeel wat eetbare bloemblaadjes of kruiden over de tartelette.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Reacties zijn gesloten.