Bitterbal met parelhoen, truffel en piccalilly

Wat is er nou lekkerder als snack dan een goeie bitterbal? Ik vind het misschien wel de ultieme snack uit de frituur. En hoe leuk is het dan als je ze zelf maakt? Deze versie mag je dan zeker niet overslaan…

Ik had voor een gerecht maar enkele bitterballen nodig maar ja, als je ze maakt zijn het er gelijk veel dus ik heb een mooi voorraadje in de vriezer. Tof als component in een gerecht met bijvoorbeeld parelhoenfilet maar natuurlijk ook los met wat mosterd.

Of, zoals in dit recept, als een weldadige snack met lekker veel truffel en piccalilly in plaats van mosterd.

Begin je al warm te lopen? Aan de slag!

Bitterbal met parelhoen, truffel en piccalilly

0 van 0 stemmen
Gang: AmuseMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Tools:
Rasp met een krulprofiel (of een gewone rasp natuurlijk)

Ingrediënten

  • 2 stukken parelhoenfilet supreme

  • Ganzenvet

  • 4 takjes tijm

  • 4 teentjes knoflook

  • 50 gr boter

  • 60 gr bloem

  • 300 gr koude kippenbouillon

  • Balsamico-azijn

  • 1 ei, losgeklopt

  • bloem

  • paneermeel

  • 1 potje piccalilly, gewoon uit de supermarkt

  • verse truffel

Bereiding

  • Bitterbal
  • Smelt het ganzenvet, dit kan in een pan.
  • Leg de parelhoenfilets in zijn geheel in een diepe ovenschaal en giet het ganzenvet erbij tot ze onder staan.
  • Voeg de takjes tijm en gepelde teentjes knoflook toe.
  • Gaar in de oven: 1,5 uur op 130°C.
  • Haal het vlees uit de schaal en laat 5-10 minuten afkoelen.
  • Verwijder het bot en pluk het vlees. Snij het vlees vervolgens heel fijn.
  • Smelt de boter in een pan en meng hier dan de bloem doorheen. Kook de bloem in zo’n 2 minuten gaar.
  • Schenk hier al roerende de kippenbouillon doorheen. Breng aan de kook en blijf roeren tot het een dikke saus is; het moet zometeen een soort dikke ragout worden.
  • Meng hier het gesneden vlees doorheen, breng op zout met een snufje zout en een goede scheut balsamico-azijn.
  • Doe dit mengsel in een kom, bedek met vershoudfolie en laat een uurtje in de koelkast afkoelen en opstijven.
  • Verdeel de vulling in hoopjes van zo’n 12gr per stuk.
  • Bedek ze met bloem en draai er mooie ronde balletjes van.
  • Rol de balletjes door het losgeklopte ei en dan door de paneermeel. Doe dit per stuk.
  • Leg de balletjes een half uur afgedekt in de vriezer en herhaal dan stap 13.
  • Bak de bitterballen in zonnebloemolie op 180°C tot ze mooi bruin zijn en gaan drijven.
  • Piccalilly
  • Doe 2 eetlepels piccalilly in een fijne zeef en duw het hier doorheen. De stukjes blijven achter, je houdt een gladde crème over.
  • Doe dit in een spuitzakje en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Opmaak
  • Zet een dotje piccalilly op een bord/schaaltje en plaats hier de bitterbal op. Als je ze uit de hand eet sla je dit natuurlijk over.
  • Zet een dot piccalily op de bitterbal, rasp wat truffel en plaats hiervan een hoopje op de bitterbal. Het plakt wat aan de piccalilly en aan elkaar. Probeer hier een flinke hoop van te maken, net zo hoog als de bitterbal zelf.
  • Eet smakelijk!

Tip

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.