Biefstuk met geroosterde pompoen en uienjus

Dat ik van een lekker biefstukje hou is geen geheim. Maar iedere keer dezelfde bereiding wordt vanzelf saai dus ik probeer steeds weer nét iets anders.

Dit keer werd het kogelbiefstuk (uiteraard van de slager, veel lekkerder dan uit de supermarkt) met hierop gefrituurde aardappelblokjes, fijngesneden bieslook en olijfkruim. Zo’n topping vind ik dus echt superlekker! Het geeft je vlees een extra dimensie en voegt smaak toe.

Verder in dit recept: geroosterde pompoen met vadouvan en een krachtige uienjus. Van zo’n gerecht word ik altijd blij en ik hoop dat dit ook voor jou geldt.

Planning is in dit gerecht key. Voor zowel het olijfkruim, de uienjus als de pompoen heb je een oven nodig. Het kruim kan ook in een droogmachine als je die hebt, de jus kun je voorbereiden. De pompoen wil je direct uit de oven serveren.

Aan de slag!

Biefstuk met geroosterde pompoen en uienjus

0 van 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Wachttijd

5

hours 
Bereidingstijd (indicatie)

45

minuten

Tools:
– Sous vide set (of bak het vlees direct in de pan)
– Keukenmachine
– Ronde stekerset

Ingrediënten

  • 1 potje zwarte olijven op water

  • Optioneel: Sakura Cress

  • Voor de uienjus
  • 3 uien

  • 1 mespunt cayennepeper

  • 0,5 el suiker

  • 250 ml kippenbouillon

  • Voor de geroosterde pompoen
  • 1 flespompoen, hoe breder hoe beter

  • Vadouvan kruidenmix

  • Voor de biefstuk
  • 2 kogelbiefstukjes van ong. 150gr per stuk

  • 1 takje rozemarijn

  • 1 teentje knoflook

  • Bieslook

  • 2 vastkokende aardappelen

  • Neutrale olie

Bereiding

  • Voorbereidend: olijfkruim
  • Verwarm de oven voor op 80°C.
  • Snijd de olijven grof en droog even tussen 2 keukenpapiertjes.
  • Verdeel ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze 2,5-3 uur in de oven staan tot ze mooi gedroogd zijn.
  • Laat heel even afkoelen en maal ze fijner in een keukenmachine (pulseren).
  • Bewaar in een bakje in de koelkast tot gebruik.
  • Uienjus
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maak de uien schoon en snipper grof.
  • Meng dit met 2el neutrale olie in een ovenschaal en rooster de ui zo’n 45 minuten. Roer iedere 10 minuten even om; je wilt gekaramelliseerde uien, niet verbrand.
  • Meng dan de cayennepeper en suiker door de uien en laat nog een kwartier roosteren. Hou het goed in de gaten, de laatste minuten kan het hard gaan.
  • Verwarm de kippenbouillon en voeg hier de geroosterde uitjes aan toe. Laat een uur zachtjes sudderen.
  • Zeef de jus en kook in tot je tevreden bent over de dikte.
  • Zet opzij en verwarm voor gebruik.
  • Biefstuk
  • Snij de biefstuk bij zodat je een mooi stuk hebt. Vacumeer vervolgens met een takje rozemarijn, een in de lengte gehalveerd teentje knoflook en een scheutje olijfolie.
  • Gaar sous vide op 58°C. Ik hou een half uur per centimeter dikte aan.
  • Schil de aardappel en snij in een rechthoek. Snij plakken van 3mm dik, daarvan reepjes van 3mm dik en tot slot blokjes van – je raad het al – 3mm dik.
  • Spoel onder de kraan, laat uitlekken en droog op keukenpapier.
  • Verhit een laag olie in een grote pan (zodat de olie niet door de keuken spettert) tot 170/180°C.
  • Frituur hierin rustig de aardappelblokjes goudbruin en krokant.
  • Laat uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met wat zout. Zet opzij tot gebruik.
  • Als het vlees gaar is: haal uit de zak, dep droog en bak op hoog vuur in een koekenpan bruin.
  • Laat een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Geroosterde pompoen
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snij een plak (zo dik als de hoogte van je steker) en steek deze mooi rond uit. Kies een steker die zoveel mogelijk vruchtvlees uitsteekt.
  • Snij de uitgestoken pompoen doormidden zodat je twee halve cirkels krijgt.
  • Meng een eetlepel olie met een theelepel vadouvankruiden en smeer hier de pompoen mee in. Maak de olie niet op, die heb je zo nog nodig.
  • Gaar zo’n 20 minuten in de oven tot de pompeon gaar is (prik er met een vork in).
  • Haal uit de oven en ‘lak’ met de olie.
  • Opmaak
  • Snij wat bieslook in kleine ringetjes en meng met olijfkruim en gefrituurde aardappel. De verhouding bepaal je zelf naar smaak.
  • Haal de biefstuk onder het folie vandaan en leg op een keukenpapiertje. Bedek dit met de topping en leg dan rechts van het midden op je bord.
  • Links hiervan, met een paar centimeter ruimte, leg je een stuk pompoen met het rechte stuk richting het vlees.
  • Bedek de pompoen met lekker wat cress.
  • Schenk in het midden, tussen de pompoen en biefstuk, lekker wat uienjus.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.