Tartelette met Hollandse garnalen en limoen

Tijd voor een nieuwe tartelette! Heerlijk als amuse, hiermee zet je de toon voor jouw diner. Ik vind het leuk om in één hap verschillende smaken en structuren te stoppen. Het zoete van het boterdeeg met het frisse van limoen, het brosse deeg met het stevige van de garnalen; ik ben er gek op.

Het maken van de tartelettes vraagt wat oefening maar als je het eenmaal onder de knie hebt draai je je hand er niet meer voor om. Helemaal met de superfijne lifehack die ik je in dit recept geef.

Aan de slag!

Tartelette met Hollandse garnalen en limoen

0 van 0 stemmen
Cursus: AmuseMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

6

tartelettes
Wachttijd

1

uur 
Bereidingstijd

30

minuten

Tools:
– Deegroller
– Tartelette vormpjes (5cm)
– Keukenkwastje
– Stekerset
– Staafmixer

Ingrediënten

  • Voor de tartelette
  • 60 gr 60 bloem

  • 40 gr 40 ongezouten boter, in blokjes

  • 1 gr 1 zout

  • 1 1 eidooier

  • Voor de vulling
  • 50 gr 50 Hollandse garnalen

  • 20 gr 20 venkel, ragfijn gesneden

  • 4 sprietjes 4 bieslook, in fijne ringetjes gesneden

  • Yuzusap, naar smaak (limoensap als alternatief)

  • Olijfolie

  • Limoengel

  • Voor het limoenschuim
  • 4 4 limoenen, het sap

  • Gelijke hoeveelheid water

  • 0,4% sojalecithine

  • En verder
  • Limoengel

  • 3 3 vingerlimoenen

  • Optioneel: peterselie cress

Bereiding

  • De tartelettes
  • Meng de ingrediënten tot een deegbal. Een KitchenAid o.i.d. vind ik zelf heel handig maar die moet je maar net hebben… Voeg geen water toe, blijf kneden tot het een deegbal is. Duw hem een beetje plat en vierkant, pak in met vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg voorzichtig dun uit. Hoe dunner het deeg, hoe fijner het werkt. Maar, de tartelettes zijn dan ook heel fragiel dus oefen met wat verschillende diktes.
  • Vet de tartelette vormpjes in met zachte boter, de binnen- en buitenkant. Steek het deeg uit met een steker die groot genoeg is voor in de vormpjes.
  • Let op, hier komt de lifehack! Leg de vormpjes ondersteboven en leg hier het uitgestoken deeg op. Je doet het dus niet in de vormpjes. Duw het deeg zachtjes aan met het volgende vormpje en stapel de tartelettes op deze manier. Haal ze heel voorzichtig van elkaar en zorg dat het deeg steeds op de onderkant van het vormpje blijft zitten. Als het gelukt is zie je dat ze er nu al prachtig gevormd uitzien. Laat een half uur rusten in de koelkast.
  • Prik wat gaatjes in de bodem van de tartelettes en bak ze af in 25 minuten op 170°C boven- en onderwarmte.
  • De vulling
  • Meng de garnalen met de venkel en bieslook.
  • Voeg naar smaak yuzusap, limoengel, olijfolie, peper en zout toe.
  • Het limoenschuim
  • Meng het limoensap met het water en de lecithine in een maatbeker. Schuim dit op met een staafmixer tot het stevig schuim is wat blijft staan.
  • Opmaak
  • Vul de tartelettes met de garnalen-venkelvulling.
  • Zet hierop wat dotjes limoengel en verdeel wat vingerlimoen.
  • Leg wat cress speels op de tartelette en maak het af met een eetlepel limoenschuim op één helft van de tartelette.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.