Mijn lasagne

Iedereen houdt van lasagne, toch? En uiteraard is die het lekkerst als je hem zelf maakt. Net als bij andere soorten pasta speelt de saus een cruciale rol, die moet dan ook spot on zijn. Ik geef je het recept van mijn favoriete lasagne. Geen bechamelsaus, wel lekker wat kaas.

Lasagne heeft tijd nodig, eerst om de saus te maken en vervolgens mag hij nog een tijdje in de oven. Dit recept is dus niet snel, wel eenvoudig en superlekker. Maak dus een flinke portie zodat je er nog een keer van kunt genieten. Ik maak altijd het dubbele, vandaar nu een recept voor vier personen in plaats van twee zoals gewoonlijk.

Ingrediënten voor 4 personen
– 2 gesnipperde sjalotten
– Mespunt chili flakes
– 1,5tl gedroogde Italiaanse kruiden
– 300gr half-om-half gehakt
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 1,5el tomatenpuree
– 125ml Chianti
– 1tl Dijon mosterd
– 1 pak of blik tomatenblokjes
– 0,5 runderbouillonblokje
– Rode wijnazijn
– 1 laurierblad
– 250gr mascarpone, op kamertemperatuur
– 250gr verse lasagnevellen
– 250gr kastanjechampignons, in plakjes gesneden
– 1 courgette, in plakken gesneden
– Taleggio, pecorino en parmezaan, zoveel je wilt
– Bieslook, fijngesneden in ringetjes

Bereiding
– Bestrooi de plakken courgette met zout en leg in een vergiet, zo onttrek je vocht waardoor je lasagne uiteindelijk iets droger wordt.
– Verhit olijfolie in een hapjespan of braadpan op middelhoog vuur.
– Fruit de gesnipperde sjalotjes samen met de chili flakes en gedroogde Italiaanse kruiden.
– Voeg het gehakt toe en bak tot het meeste vocht verdampt is (schep regelmatig om), dit kan zomaar 15-20 minuten duren.
– De knoflook mag erbij, bak even mee.
– Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee zodat het ontzuurt.
– Blus af met de Chianti en laat dit koken tot de meeste wijn verdampt is.
– Schep de mosterd erbij en bak kort mee, daarna mogen de tomatenblokjes erbij. Vul het lege blik of pak tot de helft met water en giet dat bij de saus.
– Verkruimel het halve blokje runderbouillon boven de pan, schenk een scheutje rode wijnazijn bij de saus en voeg het laurierblad toe. Breng aan de kook en laat een half uur op laag vuur sudderen met het deksel schuin op de pan.
– Verwarm de oven ondertussen voor op 170°C.
– Haal het deksel van de pan en laat de saus een beetje inkoken, verwijder het laurierblad, haal dan de pan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
– Voeg de mascarpone per eetlepel toe en roer tot het is opgelost in de saus.
– Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
– Dep de courgette droog met keukenpapier.
– Bouw de lasagne in een ovenschaal op, begin met een dunne laag saus. Daarna hanteer ik de volgorde ‘pasta, kastanjechampignons, courgette, pasta’ met tussen iedere laag een hele dunne laag saus. Eindig met een laag saus.
– Maak de lasagne af met lekker wat kaas. Begin met de Taleggio, verdeel wat blokjes over de lasagne, rasp hier dan Parmezaanse kaas over en vervolgens Pecorino. De Pecorino bakt mooi krokant, vandaar deze volgorde.
– Zet de lasagne 45 minuten in de oven, bewaar dan nog zo’n 10 minuten je geduld en schep dan op.
– Strooi hier de fijngesneden bieslook over.

Lasagne opwarmen
Mocht je wat overhouden dan kun je dit laten afkoelen en vervolgens afgedekt in de koelkast bewaren. De volgende dag kun je het in de magnetron opwarmen maar ook in de oven. Dat laatste vind ik zelf het lekkerst. Dek af met aluminiumfolie en schuif de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven (170°C).

Buon appetito!