Langoustine met bacon en bloemkool

Langoustines zijn een persoonlijke favoriet! Ik vind de smaak en structuur prettig en ze zijn verrassend eenvoudig om mee te werken. In dit gerecht maak ik verschillende bereidingen van en met langoustine. Door het te combineren met geroosterde bloemkool, bacon én Hollandaise krijg je een heel smaakvol en verrassend resultaat.

Aan de slag!

Langoustine met bacon en bloemkool

0.0 van 0 stemmen
Cursus: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Bereidingstijd

1

uur 

Tools:
Keukenkwast
Draaiplateau

Ingrediënten

  • Voor de bisque, lak en tartaar
  • 6 wat grotere langoustines

  • Roomboter

  • 0,5 winterpeen, in brunoise gesneden

  • 0,5 ui, gesnipperd

  • 1 stengel bleekselderij, in brunoise gesneden

  • 0,5 el tomatenpuree

  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • 1 el witte wijn

  • 0,5 l visbouillon

  • 1 laurierblad

  • 6 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 6 korianderkorrels

  • Maizena

  • 75 ml slagroom

  • 1 tl sojasaus (ik gebruikte Tomasu Sweet & Spicy)

  • Extra vierge olijfolie

  • Citroensap

  • En verder
  • 1 plak ontbijtspek

  • 1 el panko

  • Crème van geroosterde bloemkool

  • Hollandaisesaus

  • Bieslookolie

  • Red meat radijs (optioneel)

  • Oost-Indische kers (optioneel)

Bereiding

  • Bisque en lak
  • Maak de langoustines schoon en leg de staarten afgedekt in de koelkast. Vergeet niet goed te controleren dat je het darmkanaal hebt verwijderd.
  • Smelt een goeie klont roomboter in een braadpan en fruit hierin de ui, winterpeen en bleekselderij.
  • Voeg de koppen en schalen toe, bak zo’n 10 minuten mee terwijl je af en toe alles omschept.
  • Doe de tomatenpuree, paprikapoeder en witte wijn in de pan; bak een paar minuten mee.
  • Schenk hier de bouillon bij en voeg het laurierblad, de peper- en korianderkorrels toe. Laat dit een half uur zachtjes koken.
  • Zeef de bouillon en hou de helft apart; meng door de andere helft de slagroom en kook nog 10 minuutjes door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de andere helft in tot je een wat stroperige structuur krijgt; het krijgt ook een mooi donkere kleur. Bind op het laatst nog met een beetje maizena, gemengd met water. Doe in een bakje.
  • Crunch
  • Bak de bacon uit en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Rooster de panko goudbruin in het vet van de bacon, voeg waar nodig wat olijfolie toe.
  • Snij de bacon fijn en meng met de panko, wat zout en peper.
  • Tartaar van langoustine
  • Snij 2 langoustines in tartaar. Doe dat niet té fijn, wat structuur is prettig.
  • Meng dit met de sojasaus, een scheutje citroensap, een scheutje extra vierge olijfolie en wat peper en zout.
  • Dek af en bewaar in de koelkast.
  • De langoustines
  • Steek een cocktailprikker door de langoustinestaarten, dan blijven ze tijdens het bakken mooi recht.
  • Bak ze in olijfolie 2 minuten op de rugkant en dan 2 minuten op de andere kant. Die laatste 2 minuten lak je de staarten regelmatig met de lak die je net hebt gemaakt (met een kwastje).
  • Haal uit de pan en leg per persoon 1 staart met de gelakte kant in de bacon-pankomix, dan blijft dat mooi plakken.
  • Opmaak
  • Zet met behulp van een draaiplateau een cirkel van de bloemkoolcrème.
  • Leg links van het midden wat van de tartaar en hierop de langoustinestaart met de baconcrunch.
  • Hiernaast mag de andere langoustine, met de gelakte kant naar beneden.
  • Verdeel rondom wat van de bisque en druppel hier wat kruidenolie op.
  • Schep wat Hollandaise op de langoustinestaart zonder crunch.
  • Maak eventueel af met wat red meat radijs en/of Oost-Indische kers.
  • Eet smakelijk!

Tip

  • Check mijn Instagram reels voor een filmpje van hoe ik dit gerechtje opmaak.
Instagram

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Pinterest

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Facebook

Heb je dit recept gemaakt?

Follow ons on Facebook