Kerstmenu 2025

Voor mij is het kerstdiner altijd een mooi en bijzonder moment. Het is natuurlijk gezellig en fijn met dierbaren om je heen en de kamer is feestelijk aangekleed. En dan komt het diner; voor mij altijd een moment om all in te gaan. De mooiste ingrediënten en gerechten, lekker uitpakken!

Mijn eigen kerstmenu staat nog niet vast maar dat er onderdelen uit onderstaand menu terugkomen is een feit. Ondertussen help ik je hiermee graag op weg om een fantastisch kerstdiner neer te zetten, zonder al te veel stress. Het is natuurlijk wel zo leuk als je zelf ook kunt genieten van de avond. Daarom geef ik per gang aan wat je kunt voorbereiden.

Ik heb – zoals altijd – een tryout gedaan van dit menu en dat liep heel soepel (en ja, ik weet heus dat ik dit niet voor het eerst doe, maar toch…). Het menu viel enorm in de smaak! Ik heb er alle vertrouwen in dat jij hiermee ook een topavond kunt neerzetten! Mijn vaste wijnhandel (Het Wijnatelier in Zeist) heeft een prachtige pairing bedacht, doe er je voordeel mee. De meeste bij Wijnkring aangesloten wijnhandels hebben dit in hun assortiment.

Heel veel plezier!

Amuses
Tartelette met ganzenlever, Roscoff ui, amandel en drop
(Voor te bereiden: bijna volledig, op de gebakken ganzenlever na)
Brioche met steak tartaar en gerookte paling

Voorgerecht
Coquille met yuzu en Tomasu beurre blanc
(Voor te bereiden: yuzugel, aardpeer-misocrème, Tomasu beurre blanc)

Tussengerecht
Snoekbaars met zuurkool en kimchi
(Voor te bereiden: kimchi beurre blanc, aardappelbolletjes, gefrituurde knolselderij)

Hoofdgerecht
Hertenrugfilet met een tartelette met paddenstoelen
(Voor te bereiden: tartelette, pastinaakcrème, pompoencrème, portsaus)

Dessert
Dessertrol met passievrucht en verveine
(Voor te bereiden: volledig, of bestel per DM via Instagram)


BIJPASSENDE WIJNEN

Amuses en voorgerecht: Langlois Crémant de Loire Brut Réserve
Starten met een bubbel is altijd goed! En omdat amuses qua smaak meestal alle kanten opgaan is het moeilijk om een specifieke wijn te pairen. Vandaar een feestelijke start met deze mooie Crémant de Loire.

Tussengerecht: Haus Klosterberg Riesling Feinherb 2022
Bij dit gerecht wil je de stevige smaken van zuurkool en kimchi wat balanceren, vandaar de ‘feinherb’ Riesling; deze is ‘off-dry’. Ik vond dit tof werken in combinatie voor dit gerecht. Wil je het als los glas drinken dan zou ik voor de droge Riesling gaan. De variant van dit huis is één van mijn absolute favorieten.

Hoofdgerecht: Bodegas Pittacum, Mencia Tinto 2020
De Mencia-druif is van zichzelf zacht en wat kruidig. Deze wijn heeft houtrijping gekregen wat hem iets voller maakt waarmee het goed op kan boksen tegen het de wildsmaak. Tegelijk kan het zich goed meten met de paddenstoelen. Het gerecht ende wijn komen samen mooi tot hun recht.

Dessert: Weingut Tschida Beerenauslese Sämling 88 2020
Het dessert is niet te zoet, eerder aan de frisse kant. Daar past deze dessertwijn heel mooi bij. De druiven zijn heel laat geplukt waardoor er veel restsuikers zijn. Vervolgens zijn ze maar kort gefermenteerd waardoor je wat zuren intact houdt. Deze wijn is laag in alcohol en gaat heel mooi bij frisse tonen zonder overdreven zoet te worden.