Voor mij is het kerstdiner het hoogtepunt van het jaar. Ik kan dan ongegeneerd uitpakken en mijn gasten verwennen. Ik vind het tof om hen nieuwe dingen te laten proeven of door bijzondere combinaties een wow-effect te creëren. Zo’n diner moet ook voor de chef enigszins ontspannen zijn. Dus ik maak nooit iets voor het eerst en ik bereid zoveel mogelijk voor.
Een mooi menu samenstellen vraagt best wat aandacht en tijd. Maar, dacht ik, ik heb al zoveel toffe recepten online staan; waarom maak ik daar niet gewoon een tof menu van? Bij deze, een opzet voor een heerlijk kerstdiner zoals ik dat zou maken!
Zorg vooral dat je goed bent voorbereid. Lees alles rustig door en maak alles wat je van tevoren kunt maken ook echt van tevoren. Een succesvolle avond is dan haast gegarandeerd!
Amuses
– Oesters op twee manieren
(Voor te bereiden: mangogel, appel-bleekselderijsap, garnituren)
– Tartelette met Hollandse garnalen en limoen
(Voor te bereiden: tartelette, vulling, limoengel
– Knolselderijsoep met truffel en parmezaan
(Voor te bereiden: volledig)
Voorgerecht
– Bloemkool met kaviaar en room
(Voor te bereiden: bloemkoolcrème)
Tussengerecht
– Zeebaars met asperge en verjus beurre blanc (vervang de witte asperges door geblancheerde groene)
(Voor te bereiden: beurre blanc, kruidenolie, asperges, zeebaars portioneren)
Hoofdgerecht
– Wellington met hert
(Voor te bereiden: Wellington, ingemaakt mosterdzaad, auberginecrème, rode wijnsaus)
Dessert
– Pistache tiramisu
(Voor te bereiden: bijna volledig)
– Canelés bordelais
(Voor te bereiden: volledig, last minute is wel het lekkerst)