Venison steak with wasabi crust and cabbage

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik op ideeën kom voor nieuwe recepten. Dat is altijd een lastige vraag om te beantwoorden omdat inspiratie overal vandaan kan komen. Voor dit recept bedacht ik dat het weer tijd was voor hertenbiefstuk (want samenwerking met Het Zeeuwse Hert) en zag ik in de ‘snoepla’ van die lekkere wasabinootjes liggen. De basis voor dit gerecht was geboren…

Met alleen het vlees ben je er natuurlijk niet, er is wat meer nodig. Nu de herfst is begonnen dacht ik aan wat donkerder kleuren, die zie je terug in de rode koolpuree en de prachtige shisoblaadjes. De mooie, dieppaarse kleur geeft ook nog eens een mooi contrast op het bord.

Naast de rode kool maakte ik mijn favoriete bloemkoolcrème met wat extra kruiden en daarbij zoetzure beukenzwam (ook al zo’n favoriet).
Alles bij elkaar ben je even zoet maar ik vind het zeker de moeite waard. Daarbij, het is toch ook gewoon leuk om in de keuken bezig te zijn?

To work!

Venison steak with wasabi crust and cabbage

4.7 from 7 votes
Course: Main dishDifficulty: Advanced
Portions

2

persons
Preparation time (indication)

1

hour 

Tools:
– Blender
– Hakker (bijv. als onderdeel van je staafmixer of blender)
– Core thermometer
– Squeeze bottle

Ingredients

  • 2 hertenbiefstukken van ong. 150gr (#spon)

  • 1 el soy sauce

  • 1 tsp ginger syrup

  • 0,5 tsp honey

  • Wasabinootjes, een flinke hand

  • 1 small cauliflower

  • 0,5 l milk

  • 0,5 l cooking cream

  • Kruiden: knoflookpoeder, korianderpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder, witte peper

  • 1 kleine rode kool

  • balsamic

  • Eventueel xanthaamgom of maizena

  • Zoetzure bruine beukenzwam of andere kleine paddenstoelen

  • Mosterdzaad (optional)

  • Basilicumolie (optional)

  • Shiso Purple cress of fijne ringetjes bosui

Preparation

  • cauliflower cream
  • Cut the cauliflower into florets and place in a pan.
  • Pour in the cream and milk until the cauliflower is covered, about the same amount of both.
  • Bring to a gentle boil and simmer for 10 minutes until the cauliflower is soft.
  • Remove the florets from the pan with a slotted spoon and place them in the blender. Turn smooth and add cooking liquid as needed, one tablespoon at a time, until smooth. It's perfect when the blender just gets it into a vortex on its own. Until then, you should lend him a hand by shaking a little.
  • Breng op smaak met een mespunt knoflookpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, gemberpoeder, zout en witte peper.
  • Duw door een zeef en zet opzij.
  • Rinse your blender bowl, you'll need it one more time.
  • Rode koolpuree
  • Snij de rode kool fijn en breng aan de kook in een laag water, het mag net onderstaan. Kook tot de kool zacht is, 10-15 minuten.
  • Schep de kool met een schuimspaan over in de blender, schenk hier een scheut balsamico bij en draai glad. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
  • Duw dit door een zeef. Als je de puree te dun vindt kun je het binden met een snufje xanthaamgom of wat maizena.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe voor de glans en doe ik een knijpflesje. Zet opzij tot gebruik.
  • Hertenbiefstuk
  • Haal de biefstuk een uur voor je begint uit de koelkast. Als je het uit de vriezer haalt kun je het in koud water laten ontdooien. Geef het de tijd om op kamertemperatuur te komen.
  • Meng 1el sojasaus met 1tl gembersiroop en 0,5tl honing.
  • Tik de wasabinootjes voorzichtig stuk en haal de pinda’s eruit. Hak de ‘schil’ pulserend fijn, doe alles over in een zeef en zeef het poeder er al schuddend uit. Leg het kruim op een bordje.
  • Dep het vlees droog en bestrooi met een beetje zout en lekker wat versgemalen peper.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de biefstuk. Gebruik een kernthermometer zodat je zeker weet dat het vlees perfect gaart. Beweeg het vlees af en toe en keer om als de kerntemperatuur 40°C is. Smeer dan licht in met het sojasausmengsel, dit kan mooi karamelliseren. Als de temperatuur 55°C is haal je het vlees eruit en bedek je het met aluminiumfolie; laat 5-10 minuten rusten.
  • Verwijder de folie en smeer nog eens licht in met het sojasausmengsel. Rol vervolgens het vlees door het wasabikruim en snij in mooie, dikke plakken. Leg op een keukenpapiertje zodat het overtollige vocht weg kan en niet zometeen op je bord ligt.
  • layout
  • Schep een flinke eetlepel bloemkoolcrème op het bord en smeer uit met een eetlepel of paletmes.
  • Leg aan de rechterkant de zoetzure paddestoelen met hier wat shiso cress of bosui bij.
  • Leg het vlees aan de andere kant. Ik vind het leuk om de stukken verschillend neer te leggen.
  • Zet speels wat dotjes rode koolpuree en leg hier en daar een beetje mosterdzaad.
  • Met de bolle kant van een theelepel duw je een kuiltje in het midden van de bloemkoolcrème, hier giet je een beetje basilicumolie in.
  • Enjoy your meal!

Was this recipe a success?

tag @haroldkookt on Instagram and use the hashtag #haroldkookt

Do you like this recipe?

follow me @haroldkookt on Pinterest and of course save this recipe.

Did you make this recipe?

Follow us on Facebook

Comments are closed.