Parelhoen met paddenstoelen en aardpeer

Een heerlijk zomers gerechtje waarbij je ook de bbq gebruikt, klinkt goed toch? Ik vind het vaak lastig om de bbq te combineren met mijn ‘normale’ gerechten. Dat komt onder andere doordat je op verschillende plaatsen tegelijk aan het koken bent. Maar als je daar vooraf een beetje over nadenkt komt het helemaal goed, getuige dit gerecht.

In dit gerecht komen de parelhoen en de cantharellen van de bbq. Die maak je dan ook als laatste klaar. De crème van aardpeer maak je als eerste, het maakt helemaal niet uit als die wat afkoelt. De blokjes pruim (niet overslaan, die voegen écht wat toe) doe je op het laatste moment omdat ze anders verkleuren.

Bij het maken van dit recept bedacht ik dat de uienjus natuurlijk ook heel goed met behulp van de bbq kan worden gemaakt. Dat onthoud ik voor een volgende keer…

To work!

Parelhoen met paddenstoelen en aardpeer

0.0 from 0 votes
Course: appetizerDifficulty: Simple
Portions

2

persons
Preparation time

2

hours 

Tools:
Keukenmachine of blender
Knijpflesje
Truffelschaaf of een fijne rasp
BBQ
Kernthermometer
– Pannetje wat op de bbq past en mag (ik gebruikte een skillet)

Ingredients

  • Voor de aardpeercrème
  • 200 gr aardpeer

  • 0,5 block chicken bouillon

  • cooking cream

  • For the onion gravy
  • 3 onions

  • 2 el neutrale olie (ik gebruikte koolzaadolie)

  • 0,5 block chicken bouillon

  • 250 ml water

  • 0,5 el sugar

  • cayenne pepper

  • Soy sauce

  • For the sweet and sour beech mushroom
  • 1 hand white beech mushroom

  • 15 ml White wine vinegar

  • 15 gr sugar

  • 15 ml water

  • And further…
  • 1 parelhoenfilet

  • 1 kleine truffel

  • 1 hand kleine cantharellen

  • 1 rijpe pruim

  • 1 bieslookbloem

  • 10 twigs chives

  • 1 goudsbloem

  • 6 leaves rode zuring (kleine blaadjes)

Preparation

  • Jerusalem artichoke cream
  • Schil de aardperen en snijd ze in kleine blokjes. Zet ze net onder water, voeg een half kippenbouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook tot de aardpeer zacht is, meestal 20-30 minuten.
  • Giet af en doe de aardpeer in een blender of keukenmachine. Draai met een scheutje room tot een gladde crème. Voeg steeds een beetje room toe waar nodig. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Passeer de crème door een zeef en doe in een knijpflesje. Zet opzij tot gebruik.
  • onion gravy
  • Verhit de olie in een pan waar je ook een deksel voor hebt.
  • Snipper de uien en doe ze in de pan. Bak ze op middelhoog vuur helemaal zacht en goudbruin terwijl je af en toe alles omschept. Voeg de suiker en een snuf cayennepeper toe en laat een kwartiertje licht karamelliseren; blijf wel regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen.
  • Blus af met 250ml water en doe hier het halve kippenbouillonblokje bij. Laat op laag vuur een uur sudderen en passeer dan door een zeef.
  • Breng op smaak met een scheutje sojasaus en bind eventueel af met een mespunt xanthaangom.
  • Sweet and sour beech mushroom
  • Knip de beukenzwammetjes op zo’n 1,5cm af.
  • Breng het water met de azijn en suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Giet dit in een klein potje over de beukenzwam en laat dit minimaal een half uur staan.
  • And further…
  • Steek de bbq aan. Niet te heet, zo’n 180°C is prima.
  • Maak de cantharellen schoon, snijd af op ongeveer 1,5-2cm en halveer ze.
  • Snij de parelhoen in twee gelijke stukken, in de breedte. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper.
  • Snij de bieslook in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in de pan op de bbq en bak hierin de cantharellen. Als ze mooi goudbruin zijn haal je dit van het vuur en meng je de bieslookringetjes erdoor.
  • Grill de parelhoen tot een kerntemperatuur van 72°C.
  • layout
  • Zet een driekwart cirkel van de aardpeercrème op het bord met op drie plekken een dotje van diezelfde crème. In het midden van het bord zet je ook nog een dot.
  • Verdeel 3 blaadjes goudsbloem en 3 blaadjes rode zuring over de cirkel.
  • Schaaf (of rasp) lekker wat truffel over de parelhoen en leg hier de cantharellen op. Die leg je met de snijkant naar boven en allemaal in dezelfde richting.
  • Leg de parelhoen op de dot in het midden van je bord en verdeel hier wat zoetzure beukenzwam op.
  • Snij de pruim in blokjes en verdeel die blokjes ook over de parelhoen. Doe hetzelfde met de bieslookbloemen.
  • De uienjus schenk je aan tafel bij het gerecht.
  • Enjoy your meal!
Instagram

Was this recipe a success?

tag @haroldkookt on Instagram and use the hashtag #haroldkookt

Pinterest

Do you like this recipe?

follow me @haroldkookt on Pinterest and of course save this recipe.

Facebook

Did you make this recipe?

Follow us on Facebook