It had been on my wishlist for a while to prepare langoustines. You often see them in restaurants and I love them. It is related to the lobster, according to some even tastier and more delicate. In this recipe, the emphasis is on the pure taste of the seafood. It's also quick to make and quite simple so have fun! A nice starter or intermediate dish with which you will certainly score points.
Cleaning the langoustines is quite a job, so try to look for larger versions. I had very small (16/20), which is just a little more work. How do you clean them? Click!
You can usually buy scallops clean, it's that easy.
Een delicaat en chique (voor)gerecht. Er zijn Nederlanders waar langoustines niet elke dag op het menu staan. Qua wijn-spijs de ultieme combinatie met een volle Bourgogne Chardonnay, hoewel de coquille en bloemkool toch een iets genuanceerdere wijn vraagt.
De oplossing ligt in de Meursault Premier Cru “Les Ravelles” van Chapelle de Blagny. Ook geen alledaagse wijn maar doordat dit van het hoogstgelegen stukje Meursault komt is de wijn niet zo vol en romig als de soortgenoten uit de lager gelegen (warmere) delen van Meursault.
Dat combineert dan weer goed met de wat aardse smaken van bloemkool en de iets minder uitgesproken coquille, zonder weg te vallen tegen de langoustine.