Het kerstdiner is zo’n beetje mijn hoogtepunt van het jaar. Gezelligheid met je dierbaren, een knusse sfeer met een grote kerstboom en kaarsen en natuurlijk heerlijk eten. Geen vreetfestijn, gewoon heel lekker eten; dat mag ik wel.
Wat er dit jaar op mijn menu staat? Dat is nog geen uitgemaakte zaak. Ik vermoed dat er wel iets uit onderstaand menu terugkomt maar met mij weet je het maar nooit. In ieder geval wil ik jou vast inspireren om een gaaf menu op tafel te zetten. Je kunt het een-op-een overnemen maar het natuurlijk ook helemaal naar eigen inzicht gebruiken. Als ik je een beetje op weg heb kunnen helpen is mijn missie geslaagd.
Wat ik belangrijk vind in zo’n menu is dat je niet alleen maar in de keuken staat. Je moet zo’n menu lekker kunnen voorbereiden zodat je op de avond zelf alleen de laatste dingen nog moet doen. Ik heb daarom hieronder benoemd wat je kunt voorbereiden. Verder gebruik je sommige componenten vaker, dat scheelt ook weer. En eerlijk is eerlijk, alleen al het zorgen dat alles op tijd klaar is, netjes opgemaakt én warm is al uitdagend zat.
Ik heb een tryout gedaan van dit menu en dat liep heel soepel. Ik heb geen stress gehad (ok, ik doe het niet voor het eerst) en het hele menu viel enorm in de smaak. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat jij hiermee ook een topavond kunt neerzetten! Zorg dat je op tijd boodschappen doet, vraag je wijnhandel om advies voor bijpassende wijnen en vergeet niet te genieten.
Heel veel plezier!
Amuses
– Knolselderijsoep met truffel en parmezaan
(Voor te bereiden: bijna volledig, op de bieslook na)
– Tartelette met steak tartaar
(Voor te bereiden: tartelettes, aardpeer-misocrème, ingemaakt mosterdzaad)
– Tartelette met foie gras en truffel
(Voor te bereiden: tartelettes, aardpeer-misocrème, sjalotcrème)
appetizer
– Knolselderij met gerookte paling en limoen
(Voor te bereiden: limoengel, kruidenolie)
Tussengerecht
– Snoekbaars met verjus en kaviaar
(Voor te bereiden: verjus beurre blanc, kruidenolie, filodeeg krokantje)
Main dish
– Beef Wellington
(Voor te bereiden: volledig)
Dessert
– Citroen Bûche de Noël
(Voor te bereiden: volledig)