Tagliatelle met romige paddestoelensaus

In het Westland zijn er momenteel veel kwekers die hun producten niet kwijt kunnen omdat ze normaal gesproken alleen aan de horeca leveren. Ik werd geattendeerd op Westland Mushrooms in De Lier. Zij bieden nu een mooi kratje paddestoelen aan, op dit moment 3kg voor € 7,50. Google maar even 🙂

In het kratje vond ik witte en bruine beukenzwam, eryngii, eikhaas en shiitake. Als het too much is; in de supermarkt vind je natuurlijk ook gewoon paddestoelen.

Maar goed, dan heb je dus 3kg paddestoelen en daar moet je iets mee doen. Ik dacht aan een klassieke pasta met een romige paddestoelensaus. Maar dan dus net even iets lekkerder, mooier en dus beter. Als je zulke mooie producten hebt móeten ze knallen. Ik denk dat het gelukt is. Daarbij is het ook een snel en simpel gerecht dus: aan de slag!

Ingrediënten voor 2 personen
– 250gr verse tagliatelle
– 250gr gemengde paddestoelen
– 50gr pancetta, in blokjes gesneden
– 1 sjalot, in halve ringen gesneden
– 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
– Paar takjes tijm
– Witte wijn
– 200ml kookroom
– 30gr geraspte Pecorino Romano
– 1 citroen
– Platte peterselie

Bereiding
– Snij de paddestoelen in grove stukken.
– Bak de pancetta goudbruin in een ruime hapjespan of braadpan.
– Voeg de sjalot toe en fruit deze kort aan.
– Voeg dan de paddestoelen toe; begin met de grootste stukken en werk naar de kleinere stukken toe. De kleine stukken voeg je later toe, bak alles tot de paddestoelen een beetje goudbruin zijn.
– Ris de tijm of snijd de takjes fijn als je jonge tijm hebt. Voeg dit samen met de knoflook toe en bak even mee.
– Blus af met de witte wijn en laat dit verdampen.
– Breng ondertussen ruim water aan de kook met 1gr per liter zout. Kook hierin de tagliatelle gaar. Giet die af en bewaar een kopje kookvocht.
– Schenk de kookroom erbij en laat 5 minuten zachtjes koken.
– Knijp een halve citroen boven de pan uit in je hand (zo komt het sap in de pan en de pitjes in je hand).
– Maal flink wat zwarte peper in een bakje en stop dit boven de pan in een zeef. De vliesjes blijven achter, dit ziet er net iets mooier uit.
– Oh ja, blijf proeven! De saus mag stevig van smaak zijn.
– Haal de pan van het vuur en roer hier de kaas door.
– Roer hier de pasta door met wat kookvocht totdat je een mooie saus krijgt.

Opmaak
– Schep met een serveertang de pasta op het bord, vergeet daarbij de paddestoelen niet.
– Garneer met lekker wat blaadjes peterselie. Hou je niet in, dit speelt een mooie rol in het gerecht!

Buon appetito!

Was dit gerecht een succes? Ik hoor graag van je op Instagram: @haroldkookt