Tagliatelle met romige paddenstoelensaus

In het Westland zijn er momenteel veel kwekers die hun producten niet kwijt kunnen omdat ze normaal gesproken alleen aan de horeca leveren. Ik werd geattendeerd op Westland Mushrooms in De Lier. Zij bieden nu een mooi kratje paddenstoelen aan, op dit moment 3kg voor € 7,50. Google maar even 🙂

In het kratje vond ik witte en bruine beukenzwam, eryngii, eikhaas en shiitake. Als het too much is; in de supermarkt vind je natuurlijk ook gewoon paddenstoelen.

Maar goed, dan heb je dus 3kg paddenstoelen en daar moet je iets mee doen. Ik dacht aan een klassieke pasta met een romige paddenstoelensaus. Maar dan dus net even iets lekkerder, mooier en dus beter. Als je zulke mooie producten hebt móeten ze knallen. Ik denk dat het gelukt is. Daarbij is het ook een snel en simpel gerecht dus: aan de slag!

Tagliatelle met romige paddenstoelensaus

0 van 0 stemmen
Gang: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

30

minuten

Ingrediënten

  • 250 gr verse tagliatelle

  • 250 gr gemengde paddenstoelen

  • 50 gr pancetta, in blokjes gesneden

  • 1 sjalot, in halve ringen gesneden

  • 1 teen knoflook, fijngesneden

  • Paar takjes tijm

  • Witte wijn

  • 200 ml kookroom

  • 30 g geraspte Pecorino Romano

  • 1 citroen

  • Platte peterselie

Bereiding

  • Snij de paddenstoelen in grove stukken.
  • Bak de pancetta goudbruin in een ruime hapjespan of braadpan.
  • Voeg de sjalot toe en fruit deze kort aan.
  • Voeg dan de paddenstoelen toe; begin met de grootste stukken en werk naar de kleinere stukken toe. De kleine stukken voeg je later toe, bak alles tot de paddenstoelen een beetje goudbruin zijn.
  • Ris de tijm of snijd de takjes fijn als je jonge tijm hebt. Voeg dit samen met de knoflook toe en bak even mee.
  • Blus af met de witte wijn en laat dit verdampen.
  • Breng ondertussen ruim water aan de kook met 1gr per liter zout. Kook hierin de tagliatelle gaar. Giet die af en bewaar een kopje kookvocht.
  • Schenk de kookroom erbij en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Knijp een halve citroen boven de pan uit in je hand (zo komt het sap in de pan en de pitjes in je hand).
  • Maal flink wat zwarte peper in een bakje en stop dit boven de pan in een zeef. De vliesjes blijven achter, dit ziet er net iets mooier uit.
  • Oh ja, blijf proeven! De saus mag stevig van smaak zijn.
  • Haal de pan van het vuur en roer hier de kaas door.
  • Roer hier de pasta door met wat kookvocht totdat je een mooie saus krijgt.
  • Schep met een serveertang de pasta op het bord, vergeet daarbij de paddenstoelen niet.
  • Garneer met lekker wat blaadjes peterselie. Hou je niet in, dit speelt een mooie rol in het gerecht!
  • Buon appetito!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Comments are closed.