Sumisu Kiritsuke

Een goed mes is onmisbaar in iedere keuken. Vooropgesteld moet hij natuurlijk vlijmscherp zijn; een bot mes is levensgevaarlijk. Daarnaast moet je het gewoon een fijn mes vinden, het moet haast natuurlijk aanvoelen. Ik kreeg van Sumisu Knives een mes om te testen (en ik mocht er een paar weggeven in een supertoffe Instagram-actie). Het werd de Kiritsuke, een universeel koksmes. Een koksmes is bij mij het meestgebruikte mes.

Het kiezen van een mes is heel persoonlijk. De een houdt van lichtgewicht, de ander vindt een zwaarder mes prettig. Er zijn zoveel variabelen dat ik je vooral aanraad om naar een kookwinkel met een breed assortiment te gaan om verschillende messen vast te houden en jouw favoriet te ontdekken.

Nadeel daarvan is dat je vrij snel bij een duur mes uitkomt. Mijn eigen koksmes is bijvoorbeeld van KAI en kostte € 219; best veel geld voor een mes. Ik wist inmiddels heel goed wat ik wilde, dan doe je zo’n aankoop net iets makkelijker.

Maar wat nu als je niet echt weet wat je fijn vindt en wel een goed mes wilt? Dan zou dit mes van Sumisu Knives best een mooie optie kunnen zijn! Met een prijs van € 84,95 is het goed betaalbaar en ik vind de prijs-kwaliteitsverhouding prima in orde. Het is opgebouwd uit 67 lagen damast. Dat ziet er niet alleen tof uit maar maakt de kern ook erg sterk waardoor het mes lang meegaat.

Natuurlijk is het vlijmscherp, ik heb hem nog niet lang genoeg om iets te kunnen zeggen over hoe lang hij scherp blijft. Het gewicht bevalt mij heel goed, ik vind een zwaarder mes prettig. Ik heb bijvoorbeeld ook een koksmes van Global maar doordat die licht is vind ik het minder fijn werken.
Waar ik bij de Kiritsuke aan moest wennen is het heft van het mes. Dat is wat stroef en daarmee heel anders dan mijn andere messen. De vorm is wel prettig en als je eenmaal aan het heft gewend bent kun je er natuurlijk prima mee overweg!

Al met al vind ik het een mooi en heerlijk mes met dus een goede prijs-kwaliteitverhouding. Natuurlijk vind ik mijn eigen mes fijner maar die is dus veel duurder én die heb ik zelf uitgezocht.

By the way; als je voor 31-12-2022 zo’n mes wilt bestellen kun je de kortingscode ‘Haroldkookt20’ gebruiken voor 20% korting; dan heb je dit mes dus al voor € 67,96!

Reacties zijn gesloten.