Skrei met ‘nduja en aubergine

De ster van de show is zonder meer de saus: een heerlijke beurre blanc met ‘nduja. ‘Nduja is een smeerbare, pittige varkensworst. De laatste tijd heeft die in Nederland aan populariteit gewonnen. Ik kwam in een restaurant een toffe bereiding met ‘nduja tegen en bedacht dat ik er ooit iets mee wilde doen. Dat werd dus deze beurre blanc (ik vond het recept op Gastronomixs).

Ik gebruikte het in combinatie met een mooi stukje skrei; winterkabeljauw. Op het moment dat ik dit artikel schrijf is die er (bijna) niet meer maar je kunt natuurlijk ook normale kabeljauw gebruiken.

Naast de vis en de saus maakte ik een mooie auberginecrème, die zie je wel vaker op mijn site voorbijkomen. Verder gebruikte ik polenta, prei en een restje spek wat ik vond in mijn koelkast.

Alles bij elkaar een prachtige smaakbom als je het mij vraagt. Aan de slag!

Skrei met ‘nduja en aubergine

0 van 0 stemmen
Cursus: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

porties

Tools:
– Blender/keukenmachine
– Staafmixer
– Draaiplateau (ik gebruik deze)
– Knijpflesje
– Stekerset (optioneel)

Ingrediënten

  • Voor de saus
  • 25 gr 25 gesnipperde ui

  • 1 1 klein teentje knoflook

  • 20 gr 20 ‘nduja

  • 25 ml 25 witte wijn

  • 10 ml 10 rode wijnazijn

  • 140 ml 140 kippenbouillon

  • 50 ml 50 melk

  • 75 ml 75 slagroom

  • 25 gr 25 koude blokjes roomboter

  • Voor de auberginecrème
  • 2 2 aubergines

  • 2 tl 2 gedroogde Italiaanse kruiden

  • 20 gr 20 eiwit

  • 0,5 tl 0,5 zwarte knoflookpuree

  • 1 gr 1 xanthaangom

  • Zonnebloemolie

  • Voor de polenta
  • 40 gr 40 polenta

  • 250 ml 250 water

  • Parmezaanse kaas

  • En verder…
  • Roomboter

  • 1 1 prei

  • 30 ml 30 witte wijn

  • 2 plakjes 2 spek, naar keuze

  • 1 1 skreihaasje (of kabeljauw)

  • 6 blaadjes 6 Oost-Indische kers

Bereiding

  • De ‘nduja beurre blanc
  • Verhit een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de ‘nduja hier aan toe en bak 2-3 minuten mee.
  • Blus dit af met de witte wijn en de rode wijnazijn en laat dit volledig inkoken.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en kook voor de helft in.
  • Schenk de melk en slagroom erbij, breng aan de kook.
  • Giet door een zeef en monteer met de boter. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verwarm een heel klein beetje voor gebruik.
  • De auberginecrème
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Halveer de aubergines in de lengte en snij ze kruislings in.
  • Bestrooi met zouT en peper, besprenkel dan met wat olijfolie en strooi er de Italiaanse kruiden over.
  • Leg ze op een plateau of in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie; zet 1 uur in de oven.
  • Schep het vruchtvlees uit de aubergines en draai in een keukenmachine glad met het eiwit, zwarte knoflookpuree en de xanthaangom.
  • Schenk hier in een dunne straal de zonnebloemolie bij tot je een mooie crème hebt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Passeer dit door een zeef, verwarm voor gebruik. Doe in een knijpflesje.
  • De polenta
  • Breng 150ml water met wat zout aan de kook en voeg de polenta toe.
  • Kook dit op laag vuur in 10 minuten gaar. Let op, je moet dit blijven roeren om te voorkomen dat het vastplakt aan de pan.
  • Rasp hier wat Parmezaanse kaas door en voeg eventueel een klontje boter toe voor wat extra smeuïgheid.
  • Schep de polenta op een plateau of bord en laat even afkoelen.
  • Bedek met vershoudfolie en zet in de koelkast.
  • Voordat je gaat opdienen snij je de polenta op maat (met de vis) en bak je de reepjes krokant in wat olijfolie.
  • En verder…
  • Snij het wit van de prei in halve ringen was dit (waar nodig).
  • Verwarm de boter en doe hier de prei bij met wat zout en peper.
  • Schenk hier de witte wijn bij en leg het deksel op de pan; breng aan de kook.
  • Laat de prei zachtjes zo’n 10 minuten stoven en laat dan in een zeef uitlekken.
  • Bak de plakken spek krokant en laat uitlekken op keukenpapier. Snij dan op maat met de polenta.
  • Portioneer de vis in stukken van 4-5cm breed.
  • Verhit een klont boter in een koekenpan en bak de vis op de huidkant terwijl je hem regelmatig aroseert met de boter. Leg op keukenpapier.
  • Knip de Oost-Indische kers en steek uit met je kleinste steker.
  • Opmaak
  • Gebruik het draaiplateau om een mooie 3/4 cirkel van de auberginecrème op je bord te zetten. Zet dan 3 dotjes van de crème op die cirkel, een beetje gelijkmatige verdeeld. Dit vraagt wat oefening dus probeer het gerust een paar keer vooraf…
  • Leg rechts van het midden de polenta op het bord met hierop het plakje spek.
  • Links van het midden leg je wat van de gestoofde prei.
  • Haal de huid van de skrei en leg met de huidkant omlaag op de prei.
  • Verdeel de blaadjes Oost-Indische kers over het bord.
  • Schuim de beurre blanc op met een staafmixer en schenk dit voorzichtig op het bord.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.