Langoustine met pompoen en paprika

Dit gerecht knalt lekker van je scherm af hè? Geloof me, dat doet het ook qua smaak. Het ziet er eenvoudig uit en eigenlijk is he dat ook. Maar hoe eenvoudiger een gerecht is, hoe minder je kunt verbergen…

De langoustine krijgt een heel mooie, intense smaak door de lak; gemaakt van de koppen en schalen. Verder zijn ronde smaken van de pompoencrème en de saus op basis van gerookte paprika. Voor een frisse toets gebruikte ik limoengel, toch wel een van mijn favoriete componenten.

Als je langoustines kunt waarderen is dit gerecht een absolute aanrader. Aan de slag!

Langoustine met pompoen en paprika

0.0 van 0 stemmen
Cursus: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

4

personen

Tools:
– Keukenmachine/blender
– Staafmixer
– Cocktailprikkers
– Kwastje

Ingrediënten

  • Voor de langoustines (en lak)
  • 4 (wat grotere) langoustines

  • 0,5 winterpeen, in brunoise gesneden

  • 0,5 ui, grof gesnipperd

  • 1 stengel bleekselderij, in brunoise gesneden

  • 0,5 el tomatenpuree

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 el witte wijn

  • 0,5 l visbouillon

  • 1 laurierblad

  • 4 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 4 korianderkorrels

  • Maizena

  • Voor de pompoencrème
  • 0,5 flespompoen, in brunoise gesneden

  • 10 gr salie, fijngesneden

  • Kippenbouillon

  • Voor de saus van geroosterde paprika
  • 0,5 kleine sjalot, in halve ringen

  • 1 mespunt knoflook, in plakjes

  • 20 ml witte wijn

  • 150 gr geroosterde paprika’s (uit pot)

  • 150 gr kippenbouillon

  • 20 gr roomboter

  • En verder
  • Limoengel

  • Kruidenolie

  • Ghoa cress (koriander)

Bereiding

  • De lak
  • Maak de langoustines schoon (let op het darmkanaal!) en leg de staarten afgedekt in de koelkast.
  • Smelt een klont roomboter in een braadpan en fruit hierin de ui, winterpeen en bleekselderij tot ze zacht zijn.
  • Voeg de koppen en schalen van de langoustines toe, bak 10 minuten mee.
  • Doe de tomatenpuree in de pan, samen met het paprikapoeder en de witte wijn. Bak een paar minuten mee.
  • Schenk hier de visbouillon bij met het laurierblad, de koriander- en zwarte peperkorrels. Laat een half uur zachtjes koken.
  • Zeef de bouillon. Kook dit in tot je een wat stroperige structuur krijgt. Je kunt het nog wat binden met een een klein beetje maizena gemengd met wat water.
  • Doe over in een bakje en zet opzij tot gebruik.
  • De pompoencrème
  • Meng de pompoen met de salie, een snuf zout en een eetlepel olijfolie. Bak 30 minuten in de oven op 200°C.
  • Doe de pompoen over in een keukenmachine en draai glad. Je kunt wat extra vierge olijfolie toevoegen om de juiste structuur te krijgen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Duw de crème door een fijne zeef..
  • De saus
  • Fruit de sjalot en knoflook aan in wat olijfolie.
  • Blus af met de wijn en laat dit even inkoken.
  • Snij de geroosterde paprika in stukken en voeg toe, samen met 1 á 1,5 eetlepels van het bijbehorende vocht.
  • Schenk hier de bouillon bij en laat dit 10 minuten koken.
  • Draai alles glad in een blender, passeer door een zeef en monteer de saus met blokjes koude roomboter.
  • En verder
  • Leg de langoustines op een platte ondergrond en prik er een cocktailprikker in. Zo blijven ze mooi recht tijdens het bakken. Bak de langoustine twee minuten op de rugkant, draai dan om en bak nog 2 minuten op andere zijde. Terwijl je dat doet lak je de langoustine regelmatig met een kwastje.
  • Verwarm de saus en schuim vlak voor het serveren op met een staafmixer.
  • Verwarm de pompoencrème vlak voor het opmaken.
  • Opmaak
  • Leg de langoustinestaart links van het midden van je bord.
  • Draai het bord 180° en zet een mooie quenelle van de pompoencrème (door het draaien komt de bolling aan de buitenkant, dat vind ik net wat mooier).
  • Zet een dotje limoengel naast de langoustine en een erboven, leg hierop een paar blaadjes ghoa cress. Leg ook een blaadje op de pompoencrème voor het contrast.
  • Schep in het midden wat van de schuimige saus.
  • Eet smakelijk!

Tip

  • De saus die je overhoudt kun je prima invriezen en later nog een keer gebruiken.

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.