Langoustine met mais

Het is weer tijd voor langoustines! Je hebt inmiddels wel door dat ik daar fan van ben. Het zijn natuurlijk gewoon kleine kreeften (in het Engels heten ze ook ‘Nordic lobsters’) maar ik vind ze op de een of andere manier delicater, subtieler.

In dit gerecht – perfect voor je weekend – maak ik een heerlijke bisque en vul ik de langoustines aan met mais voor wat zoets en Parmezaanse kaas voor iets hartigs. En uiteraard zwarte knoflook. Sinds ik de combinatie van zwarte knoflook met langoustines/bisque heb ontdekt serveer ik eigenlijk niet meer zonder…

Dit is een mooi weekendgerecht, al kun je het natuurlijk ook prima doordeweeks maken; als je maar wat tijd hebt. Persoonlijk vind ik zelfs de tijd wel meevallen maar goed, niet iedereen vindt 1,5 uur in de keuken acceptabel 🙂

Aan de slag!

Langoustine met mais

5 van 1 stemmen
Gang: VoorgerechtMoeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Porties

2

personen
Bereidingstijd (indicatie)

1

uur 

15

minuten

Tools:
– Spuitzak
– Blender
– Stekerset
– Gasbrander of crème brûlée brander

Ingrediënten

  • 3 langoustines, totaal zo’n 250gr

  • Roomboter

  • 0,5 winterpeen, in brunoise gesneden

  • 0,5 ui, grof gesnipperd

  • 1 stengel bleekselderij, in brunoise gesneden

  • 0,5 el tomatenpuree

  • 1 tl paprikapoeder

  • 15 ml witte wijn

  • 0,5 l visbouillon (mag van een blokje)

  • 1 laurierblad

  • Kookroom

  • 1 tl zwarte knoflookpuree, doe in een spuitzak (tip)

  • 2 verse maiskolven

  • 0,5 l kippenbouillon (van een blokje)

  • 1 kolfjes(?) babymais

  • Parmezaanse kaas

  • Cress of kruiden naar smaak; ik gebruik rode zuring en Oost-Indische kers (Koppert Cress noemt dit Vene cress en Zorri Cress)

Bereiding

  • Bisque
  • Maak de langoustines schoon.
  • Smelt een flinke klont roomboter in een grote (braad)pan en fruit hierin de ui, winterpeen en bleekselderij.
  • Voeg dan de koppen en schalen van de langoustine toe, bak 5-10 minuten mee.
  • Doe het paprikapoeder, de tomatenpuree en witte wijn in de pan, roer om en laat even meebakken.
  • Voeg het laurierblad en de visbouillon toe en laat op laag vuur een half uur koken.
  • Verwijder het laurierblad en doe alles (ja, ook de schalen) in de blender (bij mij paste het in 3 delen), draai fijn en duw door een fijne zeef. Was de blender af, die heb je zo weer nodig.
  • Doe ongeveer 100ml kookroom bij de soep en kook rustig nog 5-10 minuten door.
  • Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij tot gebruik
  • Maispuree
  • Verwijder eventueel blad van de maiskolven en kook ze in licht gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Snij de maiskorrels van de kolven.
  • Doe de mais in de blender en voeg kippenbouillon toe tot de blender de puree nét zelf rond kan draaien.
  • Duw de puree door een fijne zeef. Kook eventueel nog iets in tot het wat steviger maar nog wel ‘zalvig’ is. Je kunt het ook wat binden met een mespunt xanthaangom.
  • Zet opzij en verwarm voor gebruik.
  • Parmezaankoekje
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rasp wat Parmezaanse kaas.
  • Leg bakpapier op een ovenrooster, zet hier een steker op en stop hier de geraspte kaas in. Duw een beetje aan en haal de steker weg. Als het goed is heb je nu een mooi rondje.
  • Doe dit 10 minuten in de oven en leg de ‘koekjes’ dan op keukenpapier. Eventueel kun je ze, direct als ze uit de oven komen, vormen. Ik legde er bijvoorbeeld een op een appelboor en duwde de zijkanten omlaag, het resultaat zie op de foto’s.
  • Babymais
  • Blancheer de babymais zo’n 30 seconden, spoel daarna af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Snij in stukken van 1/1,5cm, leg die stukken op hun kant en brand ze met een gasbrander of crème brûlée brander aan.
  • Langoustine
  • Snij 1 langoustine in 4 gelijke stukken.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de langoustines 1 minuut per kant.
  • Leg op een keukenpapiertje en bestrooi met wat zout en versgemalen peper.
  • Opmaak
  • Leg een hele langoustinestaart rechts van het midden op het bord.
  • Aan de linkerkant komt de maispuree. Als de structuur goed is kun je een eetlepel plaatsen, die blijft dan ‘staan’. Je laat de puree van de lepel afglijden en als dit gebeurd is trek je de lepel naar je toe. Dan krijg je die ‘streep’ bovenop de puree.
  • Verdeel de stukjes langoustine en babymais speelsgewijs op het bord.
  • Leg een parmezaankoekje op de langoustine.
  • Zet een dotje zwarte knoflookpuree rechts van de maispuree en rechts van de langoustine (zie hieronder).
  • Leg een paar blaadjes cress speelsgewijs op het gerecht.
  • Serveer en schenk aan tafel de bisque erbij.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Like Harold Kookt op Facebook

Reacties zijn gesloten.