Kabeljauw met parelcouscous en currysaus

Als je mij op Instagram of Pinterest volgt weet je dat ik lang niet van alle gerechten een recept maak. Het kost gewoon veel tijd en soms heb ik ook gewoon geen zin. Een logisch gevolg is dat er wel regelmatig vragen naar recepten komen. En als je het maar vaak genoeg vraagt…

Om dit recept is, met name op Pinterest, veel gevraagd. Maar ik had de saus niet zelf gemaakt dus al zou ik het willen; delen lukte niet. Tijdens een corona lockdown kwam een Restaurant Bougainville in Amsterdam met het idee om sauzen te verkopen. Daar heb ik gebruik van gemaakt en je raad het al, in dit gerecht gebruikte ik één van die sauzen.

Maar nu is het zover, ik heb een eigen versie van die saus gemaakt waardoor ik het hele recept met jullie kan delen! Van de saus maak je gelijk een flinke voorraad, ideaal om in de vriezer te hebben. Aan de slag!

Kabeljauw met parelcouscous en currysaus

3 van 14 stemmen
Cursus: Voorgerecht, HoofdgerechtMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

personen
Bereidingstijd

39

minuten

Tools:
– Sous vide set
– Thermometer
– Parisienneboor (optioneel)
– Mandoline (optioneel)

Ingrediënten

  • Voor de currysaus
  • 1 1 sjalotje, gesnipperd

  • 0,5 gr 0,5 kurkuma

  • 2 2 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 500 ml 500 slagroom

  • 5 gr 5 zout

  • 2 gr 2 paprikapoeder

  • 1 gr 1 cayennepeper

  • 1 tl 1 fenegriekblad

  • 50 ml 50 citroensap

  • 25 ml 25 koolzaadolie

  • Voor de parelcouscous
  • 30 gr 30 parelcouscous

  • 5 gr 5 gedroogde cranberries

  • 5 gr 5 pistachenoten

  • Ingemaakt mosterdzaad

  • En verder
  • 1 1 kabeljauwhaasje

  • Knolselderij

  • Vadouvan kruiden

  • Kruidenolie (koriander)

Bereiding

  • Currysaus
  • Fruit het sjalotje met de knoflook en kurkuma in de koolzaadolie. Het mag best wat kleur krijgen.
  • Voeg de overige kruiden toe en bak even mee: paprikapoeder, cayennepeper, fenegriekblad en zout.
  • Voeg het citroensap en de slagroom toe, laat 5-10 minuten koken.
  • Giet de saus door een zeef en breng eventueel nog verder op smaak met cayennepeper, zout en/of citroensap.
  • Parelcouscous
  • Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking en spoel daarna koud af.
  • Snij de cranberries en pistachenoten grof.
  • Meng de parelcouscous met een scheutje olijfolie, de cranberries, pistachenoten en wat van het ingemaakte mosterdzaad. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Kabeljauw
  • Portioneer de kabeljauw en bestrooi met wat versgemalen (witte) peper en zout. Vacumeer samen met een scheutje olijfolie.
  • Gaar de vis sous vide, 30 minuten op 45°C.
  • ‘Vogelnestje’ van knolselderij
  • Snij een paar dunne plakken van de knolselderij, dit is het makkelijkst met een mandoline. Snij de plakken vervolgens in dunne reepjes (julienne).
  • Verhit zonnebloemolie in een ruime pan tot zo’n 140°C en bak de knolselderij goudbruin. Roer het regelmatig even om.
  • Haal de knolselderij uit de olie en vorm een ‘vogelnestje’ terwijl je het op keukenpapier uit laat lekken. Bestrooi met een snufje vadouvankruiden.
  • En verder
  • Snij met behulp van een parisienneboor kleine bolletjes uit de knolselderij. Heb je die niet? Snij dan blokjes van 0,5cm. Kook ze in licht gezouten water in 10 minuten gaar.
  • Opmaken
  • Leg in het midden van het bord wat parelcouscous (evt. met behulp van een steker). Serveer de rest van de parelcouscous apart.
  • Op de parelcouscous leg je de bolletjes knolselderij en hierop de kabeljauw.
  • Nu het lastigste deel: leg het ‘vogelnestje’ op de vis, uiteraard op zo’n manier dat het blijft liggen.
  • Giet wat kruidenolie aan één kant van het bord en giet de currysaus er aan tafel bij.
  • Eet smakelijk!

Was dit recept een succes?

Tag @haroldkookt op Instagram en gebruik de hashtag #haroldkookt

Vind je dit recept leuk?

Volg me @haroldkookt op Pinterest en sla dit recept natuurlijk ook even op.

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Reacties zijn gesloten.